RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Журналіст дав прогноз щодо анексії РФ окупованого Донбасу

Якщо президент РФ Володимир Путін втратить надію на поліпшення відносин з США, то піде на фактичну або навіть формальну анексію окупованій частині Донбасу. Про це у своїй колонці у "Контракти.UA" написав український журналіст Віталій Портніков.

Він відзначив, два ключові кроки російської влади щодо окупованого Донбасу - визнання "паспортів", виданих бандформуваннями "ДНР" та "ЛНР" і заяви про націоналізацію українського майна в ОРДЛО.

"Може виникнути питання: чому до нових дій з анексії Донбасу Кремль приступив тільки зараз, через три роки після початку військових дій? Путіна стримували аж ніяк не тільки Мінські угоди. Він міг сприймати Донбас як розмінну монету в торзі з новою американською адміністрацією", - пояснив журналіст.

Він зазначив, що Росія в будь-якому разі не мала наміру втрачати контроль над окупованою частиною Донбасу, але хотіла перевести його утримання на плечі Києва.

"За останні 25 років Росія не пішла ні з однієї з фактично анексованих територій, а у випадку з грузинськими автономіями навіть розширила контрольовану територію після війни з Грузією. Але при цьому Росії абсолютно не вигідно, щоб донбаські підприємства платили податки Україні - а Росія при цьому витрачала на них гроші з власного державного бюджету. Сенс може з'явитися тільки в тому випадку, якщо "народні республіки" будуть хоча б частково самі себе забезпечувати", - пише Портніков.

Він додав, що робити анексіоністські дії Кремль буде дуже обережно, щоб не дати Заходу приводу для посилення санкцій.

Нагадаємо, за словами глави МЗС України Павла Клімкіна, США гарантували, що ніяких угод з Кремлем щодо "здачі" України РФ не буде.