RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Потрібно думати про наслідки: Тука розповів про шкоду блокади Донбасу і про те, як потрібно рвати зв'язки з Росією

В результаті економічної блокади Донбасу Україна зазнала колосальних збитків, в той час як Росія отримала з цієї ситуації максимальну вигоду.

Таку думку висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в інтерв'ю "Апострофу".

"Згідно з останньою доповіддю міністра економіки, країна втратила трохи більше мільярда валютної виручки. Вже втратила. Це перше. По-друге, ми добровільно, фактично власними руками передали під контроль "орків" близько 50 потужних підприємств, які ми контролювали", - заявив Тука .

Він підкреслив, що Україна повністю контролювала підприємства на окупованій території Донбасу через їх менеджмент.

"Ось під Броварами є завод Coca-Cola, скажіть, будь ласка, він чий? Ви його контролюєте? Я його контролюю? Семенченко? Можливо, все-таки компанія Coca-Cola? Мабуть, останній варіант, чи не так?" - зазначив Тука.

В результаті блокади та націоналізації, антрацитні шахти на окупованій частині Донецької області, які потрапили під контроль РФ і бойовиків "ДНР", почали просто знищуватися: "Ми прогнозували з самого початку, що шахти, які видобувають антрацит, просто буде знищено, закрито і затоплено. Що ми зараз і спостерігаємо".

У той же час промислові підприємства, контроль над якими втратила Україна в результаті економічної блокади втратили можливість експортувати свою продукцію за кордон.

"Що це означає? Якщо деякі з них мають сучасне обладнання, то це обладнання буде демонтовано і вивезено в Росію. Більш застаріле обладнання буде просто порізано на металобрухт", - розповів Тука.

Він зазначив, що згубні наслідки блокади окупованого Донбасу були відомі з самого початку, тому частина провини за її наслідки лежить і на владі, яка не змогли адекватно відповісти на її початок.

Заступник міністра також попередив про небезпеку початку торгової блокади РФ, яку анонсував народні депутати Семен Семенченко та Володимир Парасюк.

"Якщо взяти до уваги те, що наші атомні станції в переважній своїй більшості (понад 70% потужностей) працюють на російському паливі. І відпрацьоване паливо відправляється на поховання саме в Росію. Я б ставився з розумінням, якби вимагали підготовки до розриву зв'язків з Росією. Але я не бачив вимог щодо підготовки!" - розповів Тука.

Він також назвав замовника економічної блокади Донбасу і його мотиви.

"Це гра на користь одного з наших відомих олігархів. Того, який зараз знаходиться за кордоном, якого позбавили прав власності на ряд активів в Україні - мова йде про ПриватБанк, мова йде про " Укргазвидобування" і різне інше... (мова йде про українському олігарха Ігоря Коломойського - ред.) ", - підкреслив Тука.

За його словами, мотивом дій олігарха є помста.

"За дуже невеликі кошти він позбавив великих активів іншого нашого олігарха. Це - як павуки в банці. Ось тільки стару українську приказку ніхто не відміняв: пани б'ються - а у холопів чуби тріщать", - підсумував Тука.

Читайте також повний текст інтерв'ю заступника міністра з окупованих територій України "Є оптимальний варіант повернення Донбасу, і це не війна - Георгій Тука", яке опубліковано на "Апострофі".