RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Відомий історик розповів про реальні настрої в Польщі в зв'язку з конфліктом з Україною

Далеко не всі жителі Польщі підтримують політику нинішньої влади країни щодо конфронтації з Україною по історичних питаннях.

Про це в коментарі виданню "Гордон" сказав історик, почесний професор Києво-Могилянської академії Ярослав Грицак.

"Якщо говорити про ставлення до власної історії, то Україна, на жаль, іде польським шляхом. Потрібно розуміти, що історія та історична пам'ять – це різні речі. Історична пам'ять – це не правда, а створення зручної для влади форми минулого. І коли держава йде на такі кроки, ми всі стаємо заручниками цього. У нас, звичайно, це не на такому серйозному рівні, як у Польщі. Варшава прирівняла історичну пам'ять до офіційної політики. Героями Польщі стали не тільки антиукраїнські та антисемітські сили, але й ті, хто співпрацював із Гестапо. Але водночас це не є позицією всієї Польщі. Їхня країна сильно розділена в цьому плані. Більша частина польського суспільства виступає проти політики нинішньої влади країни", - зазначив історик.

Раніше директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в розповів "Апострофу" про те, як помиритися Україні і Польщі: Все дуже просто: В'ятрович зробив заяву щодо скандалу з Польщею.

Також своїм поглядом на конфлікт поділився польський журналіст Павло Боболович: Є лише одне рішення: що думають в Польщі про скандал з Україною.