RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Історія ДАП не має авторства: в мережі скандал між відомим письменником і авторами фільму "Кіборги"

Журналіст, автор твору "Аеропорт", яка оповідає про захисників Донецького аеропорту, Сергій Лойко звинуватив у плагіаті творців фільму "Кіборги", який так само присвячений захисникам ДАП.

Про це Лойко написав на своїй сторінці в Facebook.

"Я був невимовно здивований, коли дізнався, що один з головних героїв фільму, кіборг з позивним "Мажор", виявляється музикантом, що грає на трубі. Я не проти письменництва, але в моєму романі "Аеропорт", заснованому на реальних подіях, один з головних героїв, кіборг з псевдонімом "Скерцо" (у якого є реальний прототип), музикант, який грає на флейті. Немає потреби говорити, що роман "Аеропорт" був опублікований за два роки до виходу фільму", - зазначив журналіст.

"Тепер з сценарію, про розробку якого ведуться переговори між провідною голлівудської кіностудії і провідною українською кіностудією, мені доведеться прибрати одного з головних героїв, музиканта "Скерцо", - додав Лойко.

На даний претензії письменника відповіла сценарист фільму "Кіборги" Наталія Ворожбит. Зокрема, вони навела слова режисера картини Ахтема Сеітаблаєва: "Перший драфт сценарію Наталія прислала мені 15 липня 2015 року, а книжка "Аеропорт" побачила світ 3 вересня 2015".

Також звинуваченням у плагіаті з боку Лойко обурився і учасник бойових дій в Донецькому аеропорту Кирило Недря.

"А взагалі в цієї розборці є і позитивний момент... Якщо у створених образах люди бачать інші образи, значить ми досягли бажаного і пацани побачать на екрані не тільки ДАП і не тільки людей з попсовою назвою "Кіборги", яким ми себе і самі не називаємо.., а побачать простого бійця ЗСУ Саню/Пашу/Макса/Жеку і т. д., де-то за Дебалою.., Іловайськом або Широкіним.., точно з такими ж розмовами, схожістю долі чи акценту, який прийшов захищати не АЕРОПОРТ, став знову ж Міфом, а шматок своєї України, срати з яким би вона не була...", - підкреслив воїн АТО

"Ну а щодо права визначати плагіат, як і авторські права у цілому, то вони належать вищезазначеним простим бійцям ЗСУ Сані/Паші/Максу/Дружині, кожен написав свій роман під назвами "ДАП", "Дебальцеве", "Іловайськ"... і т. д...", - підсумував "кіборг".

Як повідомляв "Апостроф", два кінотеатри в Чернівцях відмовилися брати в прокат фільм "Кіборги".