RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

​Різдво-2018: традиції, звичаї і обов'язкові атрибути свята

Відразу після Святвечора настає одне з найбільших релігійних свят - Різдво. В цей день, як пише Біблія, народився Ісус Христос. Віруючі люди проводять день з родичами, за великим столом.

Християни вважають, що дві тисячі років тому вагітній Діві Марії потрібно було потрапити до Віфлеєму, проте вона разом з чоловіком не могла знайти місце для ночівлі вони зупинилися в печері для худоби. Там Діва Марія народила Ісуса Христа. У Писанні сказано, що тоді мудреці бачили схід зірки. Вона (зірка - ред.) зупинилася над тим місцем, де був Син Божий.

Символом Різдва є ялинка, прикрашена Віфлеємської зіркою.

Раніше з Різдвом було пов'язано безліч прикмет. Наприклад, якщо напередодні Різдва буде заметіль, то літо буде раннім, а якщо випаде сніг - рік буде прибутковим. Однак якщо погода буде тепла, то весна буде пізньою і холодною.

Читайте також: Як приготувати смачну кутю на Різдво: найкращі рецепти від українських зірок

Святкування відбувається в перший день після закінчення різдвяного посту. Зазвичай по вулицях міст і сіл ходять вертепи, які з колядками вітають жителів з Різдвом. Вертепи влаштовували невеликі лялькові театри, які показують цілі вистави на різдвяну тематику.

У деяких регіонах України на Різдво дівчата влаштовували гадання, однак за деякими звичаями робити це суворо заборонено. Також не можна шити, прибирати, прати, займатися домашньою роботою, йти на риболовлю чи полювання.

Читайте також матеріал "Апострофа" Прогноз погоди на Різдво: де буде сніг і коли чекати морозів.

Крім цього читайте на "Апострофі" інтерв'ю священика, в якому він, зокрема, розповів про підготовку та святкування Різдва Христового.