RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Страсна п'ятниця: священик розповів, що потрібно робити в цей день

У Страсну п'ятницю, яка у 2018 році буде в Україні дощовою, прийнято розповідати і слухати про страсні події в Єрусалимі.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" священнослужитель, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

Священик пояснив, що Страсна п'ятниця починається ввечері в четвер, коли в храмах починають читати 12 пристрасних Євангелій, розповідати про жахливі і страсні події, які відбувалися в Єрусалимі.

"І Господь сходить на хрест, Господь приносить себе в жертву за нас із вами. І, насправді, шлях християнина – це теж шлях на Голгофу. Але для нас, християн, хрест не є знаряддям вбивства і страти. Він є символом перемоги над смертю, символом воскресіння. Бо насправді, коли ми прославляємо хрест, ми славимо і воскресіння. І навіть на Пасху, коли співатимемо "Христос Воскрес", будемо згадувати, що він смертю смерть подолав", - зазначив Коваленко.

За його словами, в 2018 році Велика тиха субота збігається зі святом Благовіщення Діви Марії, в зв'язку з чим блага вість про Воскресіння Христове в цьому році з'єднується з Благовіщенням.

"Субота називається тихою, бо ми зазвичай менше говоримо в цей день. І вже зосереджуємося на тому, що має відбутися пасхальної ночі. Вже храми і оселі наші прибрані. Ми день за днем пройшли за Христом Страсний тиждень, прожили його, продумали і зробили добрі справи, очистили свою совість сповіддю. І всі крокуємо до пасхального богослужіння. І маємо пам'ятати, що в тій книзі, по якій церква звершує пасхальну службу, написано: "Буде відомо всім, що ані паски, ані яйця, ані сир, ані м'ясо не є Пасха. Пасха – сам Христос. І тільки той, хто причащається, істинно вкушає Пасху", - резюмував священнослужитель.

Більше про Страсний тиждень читайте в матеріалі "Апострофа": Чистий четвер називається так не тому, що в цей день потрібно прибирати - священик.