RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Екологічна катастрофа: названо реальні загрози від затоплення бойовиками "ядерної" шахти на Донбасі

Припинення відкачування води з непрацюючої шахти "Юний комунар" в непідконтрольному Бунге може призвести до екологічної катастрофи.

Про це "Апострофу" розповів заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак.

Відзначається, що, за оцінками російських експертів, для водовідливу необхідно близько 11 мільйонів рублів щомісяця (близько 4,6 млн грн). "А росіяни відмовили в цих грошах", - підкреслив чиновник.

У зв'язку з цим 14 квітня бойовики вирішили перевести шахту на "мокру" консервацію. Так, чотири насоса вже були виведені з ладу, і інші будуть відключені до кінця місяця.

"На сьогодні в світі не було проведено жодного експерименту з затоплення шахт, де проводилися ядерні вибухи, тому сказати однозначно і конкретно, що це безпечно – неможливо. Я думаю, вони (фахівці з РФ, - "Апостроф") базувалися на тому, що з 1979 по 1985 рік були дослідження щодо того, який вплив вибух справив на води. На той момент рівень радіації у воді і навколишньому середовищі не збільшувався. Але шахта працювала, і води відкачувалися", - зауважив Гримчак.

Більше про можливе екологічне лихо на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа" - Росія відмовила бойовикам: можуть постраждати вільні території Донбасу.