RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Це не тільки заборони: відомий артист вказав на явні недоліки декомунізації в Україні

Відомий український музикант, лідер групи "Тартак", Сашко Положинський вважає, що декомунізацію в Україні варто було проводити не тільки методами заборон і перейменувань.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу. Лайм".

За його словами, процес декомунізації в Україні все ще не завершений і проходить слабо.

"Звичайно, це не так легко і просто зробити. Тим більше що за майже 30 років незалежності ми цим особливо і не займалися. На початку мали ми гарне підґрунтя, щоб це зробити. Проте зробили дуже кволенько і дуже в багатьох аспектах не зробили того, що варто або, можливо, навіть потрібно було зробити в першу чергу", - говорить Положинський.

Однак музикант зазначає, що цей процес тривалий, а проводить його потрібно вміло, якісно замінюючи комуністичні міфи новими.

"Інша справа, що варто було би декомунізацію проводити не лише методами заборон, перейменувань і так далі. Декомунізація – це ще й правильне грамотне та якісне замінювання одних міфів іншими. Немає нічого поганого в тому, що ми якісь речі будемо називати "міфами". Головне, щоб якісні міфи незалежної України замінили всі комуністичні міфи, які впроваджувалися, нав’язувалися і вкорінювалися в Україні впродовж десятиліть", - говорить Положинський, додаючи: "Те ж саме стосується і постімперських речей. Не обов’язково якісь негативні прояви – це прояви комуністичного минулого України. Це може бути і прояв колоніального минулого України, і прояв, пов'язаний із тим, що Україна була поділена між різними імперіями. Усе це теж варте уваги, все це взаємопов’язане між собою, одне накладалося на інше, синтезувалося, спліталося в клубок. І нам треба всі ці клубки поміняти на свої новостворені, але якісні, привабливі, цікаві й переконливі. Тут уже питання до освіти, до кінематографа, до літератури, до телебачення".

Також читайте повний текст інтерв'ю на "Апостроф. Лайм": Україна зможе незабаром повернути Донбас за кількох умов - Олександр Положинський.