RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні знайшли єфективне рішення сміттєвої проблеми: деталі

Україна може подолати сміттєву проблему за умов гострого дефіциту державного та місцевих бюджетів, якщо запровадить вже перевірений на практиці проект роздільного збирання побутових відходів, який успішно реалізовується останні 9 місяців у Вишгороді (Київська область).

Про це заявила заступник голови Української пакувально-екологічної коаліції Анна Таранцова під час прес-конференції на тему "EКOтрансформація-2018: чи є рішення гострих екологічних проблем у українського бізнесу?", яка відбулася в понеділок, 24 вересня, в прес-центрі інформаційного агентства "Українські Новини".

"За власні кошти виробникам вдалося налагодити чітку та прозору систему роздільного збирання відходів упаковки та їхню подальшу переробку. На майданчиках для збирання сміття поряд зі звичайними сірими баками для змішаних побутових відходів ми встановили 100 жовтих контейнерів для пластикових пляшок, паперу, картону, упаковки з-під напоїв, 100 контейнерів для скляної тари. Важливою складовою проекту є інформаційно-виховна робота з населенням. За 9 місяців нам вдалося зібрати понад 220 тонн відходів упаковки, що становить приблизно 20–25% від усіх відходів упаковки, які раніше вивозилися на полігон. На сьогодні ми впевнені у тому, що протягом 5 років нам вдасться підвищити цей показник до 50%", – зазначила представник УКРПЕК.

Таранцова утончила, що у проекті беруть участь п’ять провідних виробників товарів в упаковці: "Coca-Cola Україна", "PepsiCo Україна", "TetraPak", "Елопак-Фастів" і "Кен-Пак (Україна)". Прии цьому, досвід з роздільного збирання та переробки відходів упаковки у Вишгороді Анна Таранцова вважає унікальним.

"Що унікального в цьому проекті? Унікальність у тому, що навколо нього об’єдналися відомі виробники упаковки і товарів у ній, які є конкурентами на ринку. Унікальність також і в тому, що це перший проект, коли виробники встановили контейнери у всьому місті, вже 85% від 30 тисяч населення мають змогу долучитися до системи роздільного збирання відходів упаковки. За наш кошт відбувається абсолютно все: від закупівлі контейнерів і збирання відходів до сортування та проведення інформаційної кампанії в школах і серед дорослого населення", – сказала Таранцова.

Вона підкреслила, що пілотний проект дав можливість визначити обсяги інвестицій в інфраструктуру збирання та сортування відходів упаковки, зрозуміти, що таке розширена відповідальність виробника, побачити, які є помилки в цьому процесі.

"До кінця року у Вишгороді буде зібрано більше 300 тонн відходів упаковки, які не потраплять на звалища, а стануть сировиною для переробної галузі, відповідно зменшуючи навантаження на існуючий полігон", – підкреслила заступник голови УКРПЕК.

Таранцова додала, що практика розширеної відповідальності виробника є поки що єдиним вдалим вирішенням сміттєвої проблеми і довела свою ефективність протягом багатьох років у розвинених країнах світу. Цей досвід, який не коштуватиме державному бюджету зайвих ресурсів, має перейняти та впровадити вся Україна в боротьбі з купами непотребу на шляху виконання взятих на себе зобов’язань згідно з підписаними з ЄС угодами про асоціацію й зону вільної торгівлі та відповідно до Національної стратегії управління відходами.