RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Собор УПЦ (МП) прийняв резонансне рішення по відносинам з Константинополем

У вівторок, 13 листопада, собор єпископів УПЦ (МП) засудив рішення Вселенського Патріарха від 11 жовтня про встановлення його юрисдикції на території України.

Про це йдеться в постанові Собору, опублікованій на офіційному сайті церкви.

Вказується, що рішення Синоду Константинопольського Патріархату від 11 жовтня щодо українського церковного питання є "недійсними і такими, які не мають ніякої канонічної сили".

"Зокрема, рішення про встановлення юрисдикції Константинопольського Патріархату на території України є наслідком спекулятивного трактування церковної історії. А рішення про зняття анафеми та інших церковних заборон з лідерів розколу і визнання дійсності псевдохіротоній, які були здійснені ними під час перебування в розколі, є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів", - йдеться в постанові.

Також наголошується, що, "визнавши розкольників в сущому сані, Константинопольський Патріархат, згідно з церковними правилами, сам встав на шлях розколу".

"У зв'язку з цим, євхаристійне спілкування Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом в даний час неможливе і припиняється", - йдеться в постанові.

Також Собор виступив проти зміни назви Української Православної Церкви.

"Собор єпископів виступає проти будь-яких спроб змінити назву Української Православної Церкви (МП - ред.), Про що вже заявляється першими особами держави", - йдеться в постанові.

"У разі прийняття відповідних законопроектів Верховною Радою України, Українська Православна Церква буде захищати свої права всіма законними засобами, які передбачені "Основами соціальної концепції Української Православної Церкви", законодавством України та Європейською Конвенцією з прав людини", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше представник Константинопольського патріархату архієпископ Іов заявив, що після скасування акту про передачу території України під адміністрацію РПЦ, в Україні фактично не існує УПЦ Московського патріархату.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": На фініші до Томосу: хто і як очолить єдину церкву в Україні.