RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Томос для України: як обиратимуть главу помісної церкви

У Об'єднавчому соборі українських православних церков, який відбудеться 15 грудня, візьмуть участь 192 делегати, і вони будуть вибирати предстоятеля в два тури.

Про це пише "Українська правда", посилаючись на джерела серед організаторів собору.

Так, від УПЦ Київського патріархату будуть присутні 42 архієрея, і з ними відповідно по одному священику і мирянину, всього 126 делегатів.

Від УАПЦ підтвердили участь 12 єпископів і кожен привезе з собою священика і мирянина, тобто - 36 делегатів.

"Від Московського патріархату підтвердили участь 10 єпископів і кожен зі священиком і мирянином. Загалом - 30 осіб", - пояснив співрозмовник.

В цілому, за попередніми підрахунками екзархів Вселенського Патріарха в соборі візьмуть участь: 64 архієрея, 64 священика і 64 мирянина, всього - 192 учасника Об'єднавчого собору.

Під час собору відбудеться таємне голосування за предстоятеля. Буде два тури, перший тур - рейтингове голосування. До другого туру вийдуть три кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів учасників собору і серед них буде обраний предстоятель.

Відзначається, що така процедура обрання залишає інтригу, оскільки робить реальним висунення не тільки митрополита КП Епіфанія, якого в четвер підтримав собор Київського патріархату, але і митрополита Михайла, якого на згаданому соборі підтримала меншість.

Крім того, в заході візьмуть участь як почесні гості президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

За даними джерел, собор розпочнеться з короткою обідні в 10 ранку, потім виступить президент і після цього духовенство буде вирішувати питання порядку денного.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що собор українських православних церков пройде в закритому для преси форматі.