RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

З'явилися нові дані про українських моряків в російському полоні

У російському СІЗО "Лефортово" полоненим українським морякам не дозволяють зробити покупки речей першої необхідності в тюремному магазині.

Про це в Facebook повідомила адвокат Анастасія Саморукова, яка відвідала члена екіпажу буксира "Яни-Капу" Володимира Терещенка.

"Гроші надійшли на рахунок повністю, зараз там 8500. Але використовувати їх не можна - "Фінансовий рік закінчився" як мені було сказано зам нач по режиму Івановим, всі закупівлі після 15 січня. Ось і думай, як бути, якщо передачі закінчуються 24 грудня, а ларьок відкривається після свят?", - розповіла вона.

За її словами, їжу, яку Терещенко передали волонтери, йому вже віддали. Речі - поки ні, тому що речі йдуть "через склад", це трохи довше, "але на цьому тижні повинні б уже віддати теж, у всякому разі, йому вже повідомили, що для нього є така передача".

"Володя Терещенко тримається молодцем, читає книжки, ні на що не скаржиться, небагатослівний, але нам вдалося все ж сьогодні і поговорити, і навіть посміятися. Справжній моряк і герой", - додала адвокат.

Як повідомила Саморукова, при затриманні моряку не дали зробити дзвінок, який йому дозволений за законом.

"Типу, тільки на "Вайбер" дзвони, решта - дорого, а у мами "Вайбера" не було, ось і не зміг зателефонувати. Написав клопотання слідчому - відмовили. Сумно. Але Володя і сам сьогодні спортом зайнявся - підтягувався-віджимався, і сусіда свого привернув до зарядці не пропаде хлопець. Великий молодець", - резюмувала вона.

У свою чергу Сергія Чулібу, механіка "Яни Капу", відвідав його адвокат - Геннадій Федоров.

За його словами, моряк перебуває в хорошому фізичному і психологічному стані, тримається гідно, ніяких скарг або прохань не висловлював.

"Ті жорсткі і складні умови, в яких він зараз знаходиться, його не турбують. Для нього важливо стан здоров'я його батьків, дівчата і рідних, а також переживає, що вони в його особі втратили на час годувальника і опору. Просив мене дізнатися про долю собаки, яка перебувала на катері в момент його захоплення, і переживав за те, що без належного технічного догляду за буксиром "Яни Капу", даний катер може прийти в непридатність", - написав він у Facebook.

Як і інші члени команди, Чуліба в ході допиту заявив, що вважає себе військовополоненим і повідомив лише дані, які передбачені статтею 17 Женевської конвенції, тобто прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, звання. Від дачі інших свідчень відмовився.

Як повідомляв "Апостроф", раніше адвокат розповів, як були поранені українські моряки росіянами під час захоплення.