RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В Україні зібралися переглянути дати заснування великих міст: названо причини

В Україні збираються переглянути дати заснування Дніпра, Павлограда (Дніпропетровська область) та Одеси, оскільки історія їх заснування має давнішу історію, ніж та, що відома на даний момент.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передає Радіо Свобода.

"Ми тільки починаємо дискусію про необхідність деколонізації в Україні, і ті приклади, які я привожу, - це те, що ми вже напрацювали. На цьому тижні, 14 березня, відбудеться перша публічна дискусія на цю тему. Згідно названі мною міста - Павлоград та Дніпро - це лише приклади. Ще приклад - Одеса, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець 18-го століття. Але це лише поверхневий рівень, який ми будемо поглиблювати в ході дискусії за участю істориків, експертів, людей, які мають певний досвід щодо того, як проходила деколонізація в інших країнах", - зазначив він.

На його думку, на даний момент не можна відраховувати дату заснування Дніпра з часів Катеринослава російської імператриці Катерини II, а Павлограда - від її сина Павла, оскільки обидва міста мають набагато давнішу історію, яка бере свій початок з часів козацтва.

Як повідомляв "Апостроф", раніше село під Дніпром перейменували в честь загиблого на Донбасі десантника.