RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Сценаристів "Слуги народу" запідозрили в плагіаті: автор книги зробив заяву

У мережі назрів скандал через сюжету серіалу "Слуга народу", який деякі вважають плагіатом книги з однойменною назвою письменника Василя Рудика.

Про це повідомляє "24 канал".

Так, 22 березня журналістка Наталя Григорович написала на своїй сторінці в Facebook про те, що сценарій популярного серіалу кандидата в президенти Володимира Зеленського можливо є плагіатом книги "Слуга народу". Її написав Василь Рудик в 1992 році, але сама ж книга була видана у Вінниці в 2001 році. Журналістка коротко описала її сюжет і зазначила, що він дуже схожий на телесеріал виробництва студії "Квартал-95".

Даний факт обурив багатьох користувачів мережі і глядачів серіалу. Деякі навіть порадили автору подати в суд за плагіат.

Сам автор книги "Слуга народу" Василь Рудик зазначив, що ідея твору дійсно така ж, однак сюжети дещо відрізняються.

"Там (в серіалі - ред.) президента показують, а мій герой до президента ще не доріс, він повинен бути депутатом Верховної Ради. Я не називаю це плагіатом. Може, запозичили, може ідея наштовхнула їх на розробку свого сценарію. Якби це вони мою книгу взяли, екранізували її і не підписали, то була б інша історія", - розповів письменник.

Також Рудник додав, що в чернетках теж свого головного героя назвав Голобородько. Однак потім перейменував в Безродька, що більше відповідає образу.

Представники студії "Квартал-95" з автором на зв'язок не виходили, проте, за словами Василя Рудика, йому самому було б цікаво поговорити з ними про те, як так вийшло.

Автор поділився, що стежить за обговоренням питання в мережі, але сам в ньому не бере участь. Каже, що йому самому зараз цікаво, чим це все закінчиться.

"Я, може, наштовхнув команду Зе зробити сценарій серіалу, а тепер вони мені допомогли згадати про цю книгу, яку я ще в 90-х написав. Тому ні в чому звинувачувати їх не можу. Багато її зараз хочуть прочитати, судячи з реакції в інтернеті", - резюмував Василь Рудик.

Зараз автор думає над тим, щоб, по можливості оцифрувати книгу, щоб вона була доступна в інтернеті.

Відзначають, що книга вийшла наклад 2000 примірників, більшу частину яких автор роздав в бібліотеки. Ще близько 500 сьогодні залишаються нереалізованими. Планувалося, що це буде трилогія: друга частина повинна розповідати про "сходження" головного героя до влади, третя - власне, про саме "служіння" народу.

Як повідомляв "Апостроф", 27 березня в ефірі телеканалу "1 + 1" вийшли перша і друга серії третього сезону серіалу "Слуга народу", де, тепер уже кандидат в президенти України Володимир Зеленський, зіграв роль глави держави з народу.

Зазначають, що в новій серії серіалу "Слуга народу" кандидат в президенти, комік Володимир Зеленський фактично розтоптав пам'ять загиблих під час Революції гідності українських патріотів.