RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Росії на місці піонертабору знайшли секретну базу ПВК "Вагнер": карта

У Росії побудували казарми за периметром військової бази, які оформили як "піонерський табір".

Про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на інформацію очевидців.

Будівництвом займалася компанія "Мегалайн", яка пов'язана з бізнесменом Євгеном Пригожиним. За даними агентства, в цих казармах розквартировуються приватні військові фахівці перед відправкою в Сирію (ПВК "Вагнер").

За документами ці казарми, що представляють собою три довгих двоповерхових будинки, не належать до російського Міноборони. Їх будівництво завершили у 2015 році, проте про них стало відомо лише під час суду "Мегалайн" і його субпідрядника "Севзапстрой", який брав участь в будівництві. У рішеннях суду одну з будівель позначена як "піонерський табір", дві інші - будівлі для "тимчасового розміщення відпочиваючих".

За даними агентства, ще одним субпідрядником у проекті виступила компанія "ТД Вівахаус". Її представники поділилися, що корпусам присвоїли інше призначення в документах на прохання замовника.

"На сайті ТД "Вівахаус" розміщена фотографія будівлі, яка підходить під опис однієї з конструкцій в судових документах. Однак на сайті компанії стверджується, що це багатоквартирний будинок в хуторі Молькіно. Reuters показав фотографію людині, яка зупинялася в таборі. Вона сказала, що на ній зображена частина табору, яким користуються приватні військові фахівці з Росії", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що є людина, яка двічі відвідував табір в 2018 році, коли шукав інформацію про свого сина, який поїхав воювати в Сирію як приватний боєць. Він був на військовій базі і описав її так, що ця інформація збіглася з даними про будівлі, за які заплатив "Мегалайн".

Роль Пригожина в будівництві поки невідома. Також агентству не вдалося дізнатися, як саме "Мегалайн" обрали для будівництва і звідки взялися гроші на казарми. У відкритих документах немає слідів конкурсних процедур, які необхідні для проектів, що фінансуються з бюджету. Згідно з судовими документами, "Мегалайн" перевів "Севзапстрою" 86 мільйонів рублів за будівництво трьох будинків в Молькіно, а "Севзапстрой" з тих пір перестав існувати.

"Міноборони не відповіло агентству про призначення будівель в Молькіно. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив: "Ми нічого не знаємо про це. Взагалі не наше питання". В "Мегалайн" не прокоментували запит Reuters, а в "Конкорд менеджмент і консалтинг", що належить Пригожину, заявили, що питання агентства "не мають ніякого відношення до дійсності"", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", після розгрому американськими військами в лютому 2018 року в Сирії російська ПВК "Вагнера" фактично перетворилася в охоронну компанію, а половина найманців сидить без роботи.