RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Розорилися ще до війни: журналіст розповів про тотальний хаос в містах Донбасу

На Донбасі тотальний хаос і розруха, бо там недієздатна і ворожа місцева влада.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів журналіст Денис Казанський.

За його словами, ситуація на сході України залежить від керівництва місцевої влади та націленості центральної влади.

"Якщо Київ не бачить сенсу і не може призначити туди керівництво, яке виконує ці завдання, в результаті можна покласти відповідальність на центральну владу. У тому ж Лисичанську і Сєвєродонецьку жахлива, недієздатна і ворожа місцева влада. Незрозуміло, чому там не ввели військово-цивільні адміністрації (ВЦА). Адже це прифронтові міста", - розповів він.

Також від підкреслив, що в Лисичанську ВЦА спочатку була - керівником поставили службовця в АТО.

"Припустимо, він не справлявся з обов'язками, тоді можна було поставити іншу людину. Навіщо скасували ВЦА і повернули в місто вибори? Ці міста не можуть нормально функціонувати, оскільки там склалися такі обставини. І, звичайно ж, там потрібні ВЦА. Але, як я розумію, за домовленістю з тим же умовним Бойко їм дозволили вибирати місцеву владу, туди повернули вибори", - зазначив журналіст.

Він заявив, що зараз в прифронтових містах прийшли до тотального хаосу - депутати з мерами постійно б'ються, перші голосують за зняття других, а ті недієздатні, тому що у них ворожнеча з міськрадами. Також за словами журналіста, містами ніхто не займається, хоча туди потрібно вливати гроші - це дуже важливо і по-іншому не вийде. Потрібно залучати гранти, будувати нові підприємства, розвивати малий бізнес, наприклад, індустріальні парки з нульовими податками, заохочуючи хоч якихось інвесторів.

"Важливо розуміти, що ці міста розорилися ще до війни - місцеві еліти їх розорили. У тому ж Лисичанську все закрилося ще до війни. А скляний завод "Пролетарій" закрився в розпал так званої стабільності часів Януковича в 2013 році. Я веду до того, що не війна там постаралася. І я не розумію, чому, по-перше, ніхто за це не покараний, а, по-друге, потрібно якось все виправляти. На жаль, ми потрапили в цю ситуацію, але комусь же треба її розгрібати, тому що місцеві самотужки не вигребуть. Ніяка децентралізація зараз не допоможе цьому егіону", - сказав Казанський.

Крім цього журналіст розповів і про можливі дії Порошенко на Донбасі.

"А Порошенко навіть якщо і приїде в Луганську область, то я не уявляю, що він буде говорити. Я йому б відразу ж поставив такі питання: Чому півроку немає губернатора? Чому у вас люди їздять по дорозі через спалений ліс, який потрібно утилізувати, випиляти згорілі дерева, тому що там заводяться короїди. До того ж це теж сировина, з якої можна зробити, наприклад, пелети. Тобто потрібно проводити рекультивацію, а там нічого не робиться взагалі", - зазначив Казанський.

Він підкреслив, що на сході України вже звикли до війни.

"Що може зараз сказати Порошенко в тому ж Лисичанську? Дуже багато хто намагається надавати фактору війни надмірне значення, а насправді, там і до війни то звикли. Як я вже говорив, не війна - головна проблема. Візьмемо розбиті дороги в тому ж Лисичанську і Сєвєродонецьку - останні міни, бомби або снаряди туди прилітали в 2014-15 роках, а останні чотири роки там нічого не падає. Але за цей час там просто кошмар - ніхто нічого не робить", - поділився Денис Казанський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Не війна зруйнувала Луганську область: що відбувається в регіоні - Денис Казанський".