RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Українські військові в екстремальних умовах виконали небезпечну спецоперацію: фото

Українські вертолітники-миротворці з місії ООН в Демократичній Республіці Конго здійснили посадку на кратер діючого вулкана.

Про це повідомляє помічник командира загону миротворців у зв'язках із ЗМІ Андрій Остапюк, передають "Українські новини".

"Екіпажами Мі-8 18 окремого вертолітного загону в черговий раз було відпрацьовано завдання Місії по забезпеченню роботи групи вулканологів. Останнім часом вчені дуже уважно спостерігають за вулканом Ньямурагіра (друга назва Ньямлагіра), який вважається найактивнішим вулканом Африки. Лише з двохтисячного року вулкан прокидався шість разів. Експерти переконані, що детальне вивчення вулкану з проведенням регулярних тестів та сейсмічних аналізів дасть змогу передбачити наступне виверження та знизити ризик для місцевого населення", - йдеться в повідомленні.

Своєю основою вулкан зливається з іншим вулканом Ньїрагонго, який місцеві називають "вогненної долиною". Як наголошується, його виверження в 2002 році знищило понад 40% міста Гоми, розташованого неподалік.

"З самого ранку екіпаж під керівництвом командира загону льотчика-снайпера полковника Віталія Цапка доставив групу вулканологів та висадив прямо на кратер вулкану Ньямурагіра, висота якого дорівнює 3058 метрів над рівнем моря. Після цього український вертоліт знаходився в режимі очікуванні на аеродромі міста Гома. За кілька годин, що знадобились вулканологам погодні умови почали різко погіршуватись, хмарний покрив навколо вулкану ущільнився. Однак українські льотчики вибрали слушний момент та пробились крізь “вікно” у хмарах, забравши науковців і тим самим успішно виконавши ще одне нестандартне завдання", - зазначає Остапюк.

Також підкреслюється, що Командування Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго регулярно довіряє подібні завдання нашим миротворцям і саме українські льотчики мають найбільший досвід виконання складних і нешаблонних льотних завдань.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", українські миротворці потрапили під обстріл бойовиків під час несення служби в Демократичній республіці Конго.