RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Порт наш: Росія провернула в переговорах з Асадом "кримський" сценарій

Росія отримає в оренду на 49 років морський порт Тартус в Сирії.

Про це повідомляють росЗМІ, посилаючись на слова російського віце-прем'єра Юрія Борисова.

Він провів зустріч з президентом САР Башаром Асадом, за підсумками якої було вирішено про оренду. За інформацією Борисова, в ході його поїздки до Сирії вдалося закріпити домовленості щодо використання Тартуса.

"Ми дуже добре просунулися в цьому питанні і сподіваємося, що протягом тижня контракт буде підписаний", - додав віце-прем'єр, уточнивши, що порт зможе використовувати російський бізнес.

Борисов додав, що рішення про оренду Тартусу було прийнято на засіданні міжурядової комісії ще в грудні 2018 року. Він також висловив надію, що оренда порту збільшить товарообіг між двома країнами і зіграє на користь сирійської економіки.

"У 2017 році Москва і Дамаск підписали угоду про розміщення в Тартусі на 49 років російського пункту матеріально-технічного забезпечення ВМФ", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в 1997 році Борис Єльцин і Леонід Кучма підписали договір, який обумовлює умови перебування в Севастополі Чорноморського флоту РФ протягом наступних 20 років. У 2010 році між Росією та Україною були підписані так звані Харківські угоди, за якими базова угода про оренду місць базування кораблів в Севастополі було продовжено до 2042 року з правом подальшого продовження ще на 5 років.

Як повідомляв "Апостроф", 9 січня в Сирії була затримана група підозрюваних в тероризмі, в числі яких двоє громадян Росії.