RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Ветеран АТО розповів, як офіцери Путіна "здали" сотню українських бійців бойовикам ДНР

Російські військові, які воюють на Донбасі, навіть не намагаються видавати себе за місцевих так званих "ополченців".

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" розповів координатор проекту "Завдяки тобі", колишній боєць батальйону "Донбас" Артем Хорунжий.

Боєць розповів, як опинився в полоні у бойовиків.

"Так, у них не було шевронів, але про те, що це – регулярні російські війська, ми прекрасно знали. У перший день виходу ми, незважаючи на розгром, який там відбувався, спалили кілька танків, взяли в полон російських. Є навіть відео, де вони розповідають, звідки вони, з яких підрозділів. До кінця другого ми вже мало що могли зробити. У нас закінчилося все. А на руках було 6 десятків поранених", - зазначив він.

За словами військового, у той момент військовослужбовці РФ запропонували забрати поранених і передати їх "Червоному хресту".

"Ми ж повинні були вийти без зброї із залишків села Красносельське, де на той момент знаходилися. Нам сказали: "Ви ж розумієте, якщо не приймете ці умови – вас накриють "Нони", які стоять неподалік. Жити вам залишиться хвилин 10". І ми прийняли ці умови – щоб врятувати наших поранених. Їх віддали, як і обіцяли. І багатьом це зберегло життя, так як їх встигли відвезти в Дніпро", - додав він.

Хорунжий зазначив, що він і його побратими знали, що добровольців в полоні очікує довга і малоприємна смерть.

"Вже коли ми з пораненими сиділи в чистому полі. Поранених забрали, посадили на КаМаЗ і відвезли. А перед нами – нас залишалося 105 осіб – з'явилися "ДНРівці". Але незважаючи ні на що, ми всі повернулися. Нас всіх обміняли. Це був один з останніх великих обмінів", - сказав він.

При цьому захисник України зазначив, що бойовики знущалися над деякими бійцями ЗСУ і добровольцями.

"Хтось втратив там здоров'я і повернувся додому з перебитими кістками. Комусь пощастило більше... Різне було. І допити, і імітації розстрілу, і залякування, і жили ми в жахливій антисанітарії, і в їжу нам підливали гас для смаку... Чого тільки не було. Але це в минулому", - резюмував він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в окупованому Первомайську покінчив з собою бойовик ЛНР, підірвавши себе гранатою.