RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Під Львовом виявили сенсаційну знахідку часів УПА: фото

27 квітня Національна музей "Тюрма на Лонцького" отримав архів підпілля ОУН, який знайшли у Львівській області.

Про це повідомляє інформаційне агентство "Гал-інфо".

Знахідку часів УПА знайшли в околицях сіл Ланівка і Бійничі Стрийського району 25 квітня. За попередніми висновками, архів, ймовірно, належав Меденіцькому районному проводу ОУН. З 1945 року він входив до складу Стрийського надрайонного проводу, а потім - в Дрогобицький надрайонний провід. Не виключено, що архів з'явився внаслідок діяльності Стрийської надрайонної організації пропаганди. Документи архіву датуються приблизно 1947-1950 рр.

Серед масиву документів архіву виявлено пропагандистські документи, навчальні матеріали, звіти різного характеру з 1946 року по 1947 рік, організаційні звіти, книги. Є, наприклад, видання віршів Лесі Українки 1947 року.

Крім документів, в бідоні містилися також витратні медичні матеріали - бинти і лікувальні препарати норсульфазол та ресульфазан.

Як пояснили працівникам музею, норсульфазол застосовується для лікування запалень. Точне призначення ресульфазану невідомо - за однією з версій, це міг бути антидот проти отруйних препаратів, який застосовували радянські спецслужби для захоплення повстанців в полон.

Зазначають, що це перший випадок знахідки ліків і, імовірно, засобів реанімації повстанців.

"Документи у важкому стані. Підготовка до реставрації і власне реставрація документів потребує тривалого часу. Після реставрації документи будуть зберігатися в архівних фондах Центру досліджень визвольного руху", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", Українська Гідроархеологічними експедиція Хортицького заповідника виявила в гирлі Дніпра затонулий корабель, побудований приблизно в 16 столітті.