RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Провідна неділя 2019: традиції, обряди і що потрібно робити

У слід за Воскресінням Господнім (Великоднем) настає Провідний тиждень. Його початком є Провідна неділя (Проводи, Гробки, Могилки, Радониця) - день, коли поминають душі померлих.

"Апостроф" зібрав інформацію про традиції цього дня.

Провідна неділя в 2019 році припадає на 5 травня. В цей день усі, в кого помер хтось із родичів чи друзів, йдуть на службу до церкви, а також на кладовище.

У Провідну неділю православна церква не радить плакати і переживати з приводу смерті близьких, а закликає радіти тому, що вони, так само як Ісус Христос, змогли перемогти смерть.

Існує вірування, що після Великодня Господь відпускає душі померлих на землю до рідних людей. Саме в Провідну неділю душі збираються на кладовищі, а родичі після церковної служби приходять, щоб провести їх назад.

Спеціально для поминальної неділі господині випікали паски, або пироги, фарбували яйця і варили кутю. Згідно з традиціями різних регіонів, підготовлену для цього дня їжу, їли або після служби в церкві, розділяли між собою на цвинтарі, або залишали на могилі.

Протягом Провідного тижня треба щиро молитися за померлих, щоб їх земна подорож була вдалою. Для того, щоб вони могли знайти дорогу назад, в будинку запалюють свічку. Для того, щоб небіжчик не був голодним і спраглим на тому світі, на підвіконня ставлять склянку води, а на столі залишають освячені пасхальні яйця і паску.

Як повідомляв "Апостроф", в неділю, 28 квітня, в Україні відзначали свято Пасхи, що є одним з головних християнських свят.