RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Робота в окупації: як виживають і скільки платять лікарям у бойовиків ДНР

Медичний персонал виїхав з окупованого Росією Донбасу через дуже низькі зарплати.

Про це "Апострофу" розповів лікар-уролог однієї з поліклінік окупованого Донецька Анатолій.

Так, фінансування медицини у бойовиків так званої ДНР - на дуже низькому рівні. Наприклад, в Україні за таку зарплату не підуть працювати навіть бабусі на вахту в студентський гуртожиток.

"Республіканський центр зайнятості ДНР" пропонує жителям Донецька безліч медичних вакансій, але працювати потрібно майже за "спасибі". Оплату праці сімейного лікаря по шестиденному графіку оцінюють в 1700 гривень; лікаря-невропатолога - 1800 гривень; акушера-гінеколога - 2100 гривень.

"Коли зарплати впали, в принципі, лікарі намагалися виживати самотужки: "подяки" від пацієнтів, благодійні пожертви і тому подібні джерела неофіційних доходів", - розповів медик Анатолій. - Але така схема, самі розумієте, підходила далеко не всім: адже "подяки", як правило, отримують оперуючі лікарі, вузькі фахівці. В принципі, у того ж Чайки (Володимир Чайка - директор Донецького центру охорони материнства і дитинства, - "Апостроф") і його співробітників справи йдуть відносно нормально. Вони займаються складними випадками, навіть з Росії та Молдови приїжджають пацієнти, з української частини Донбасу, правда, до війни їх було значно більше. А звичайний терапевт в районній лікарні, на яку "подяку" може розраховувати? Плюс, в основному ті люди, хто міг заробити гроші і неофіційно заплатити лікарю, вже виїхали або в Росію, або в Україну".

Правда, в так званому МОЗ бойовиків підкреслюють, що медицина в ДНР безкоштовна, тому, якщо лікарі вимагають від пацієнтів фінансового заохочення, необхідно терміново звертатися на гарячу лінію відомства, де це розцінюють як корупцію в медичній сфері та обіцяють карати винних.

"Але звертатися сенсу немає. Що зроблять в МОЗ? Звільнять? Некомплект медперсоналу по лікарнях більше 50%. Нікого не звільнятимуть, не смішіть", - додав Анатолій.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Життя без медицини: куди пропали лікарі з проросійського гетто на Донбасі".