RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Україна придумала "протиотруту" від свавілля Росії в Керченській затоці

Україна має намір домагатися визначення статусу Керченської протоки як міжнародної.

Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на слова заступника міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олени Зеркаль в ефірі "Радіо НВ".

"Для мене дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які до сих пір існують, і правової невизначеності в тому числі, і питання спекуляцій Російської Федерації про статус Керченської протоки як внутрішньої протоки. Загалом вони в своїй внутрішній риториці дійшли до того, що тільки вони можуть контролювати судноплавство в Керченській протоці, тому для нас важливо зараз забезпечити подання наших інтересів саме в міжнародному арбітражі", - зазначила вона.

Також Зеркель підкреслила важливість Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

"Навіть в останніх слуханнях голова трибуналу посилався на цю угоду як угоду, яка забезпечує свободу судноплавства в Керченській протоці. Тому я вважаю, що угода виконує зараз свою функцію, і Україна буде виходити при вирішенні цього питання з принципу доцільності. Угода є комплементарною до міжнародної морської конвенції", - сказала заступник міністра.

Як повідомляв "Апостроф", Росія погрожує Україні "виникненням військового конфлікту" в разі "порушення процедур" проходження українських кораблів через Керченську протоку.