RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Чому кінець світу і справді може настати і як при цьому вижити: 7 головних порад

Незважаючи на скепсис по відношенню до теорій конспірологів про різні версії апокаліпсису, наступ на планеті Земля умов, які можуть характеризуватися як "кінець світу" - цілком реальний.

Про це повідомляє Discovery Channel.

Як зазначається, на першому місці в списку можливих причин апокаліпсису традиційно знаходиться ядерна війна. Другий рік поспіль Годинник Судного дня - проект американського журналу "Бюлетень вчених-атомників", що відображає рівень небезпеки наближення ядерної катастрофи - показує без двох хвилин північ.

Інша група популярних апокаліптичних теорій відводить головну роль в майбутньому кінець світу різним космічним об'єктам і явищам. Зокрема, за підрахунками вчених з Санкт-Петербурзького державного університету, в 2068 році з нашою планетою може зіткнутися астероїд (99942) Апофіс.

Крім цього, кінець світу - або, принаймні, людської цивілізації - теоретично можуть викликати природні катаклізми через глобальне потепління, всесвітня пандемія, перенаселення і пов'язаний з ним голод, виверження супервулкану і багато іншого

У зв'язку з цим деякі люди готуються до кінця світу заздалегідь. У США з'явилася ціла субкультура людей, яких називають "преппери" (від англійського prepare - готуватися). Вони виробили список головних правил і порад з підготовки до можливого апокаліпсису.

- В першу чергу потрібно подбати про запаси їжі і води. Важливо запасти саме ті продукти, які можуть зберігатися довго і без холодильника, а тримати їх краще в темряві, бажано в герметичній упаковці, уникаючи при цьому перепадів температури і вологості. Для цього найкраще підійдуть різні крупи, в першу чергу гречка, квасоля, сочевиця, консерви, які довго зберігаються, томатна паста в скляних банках та інше.

- Імовірність виживання в постапокаліптичному світі значно підвищать відповідні одяг і взуття. Ідеальним варіантом стане всесезонний комплект польового обмундирування (ВКПО). Він включає в себе 23 предмета гардероба, в тому числі три пари взуття, а їх комбінування дозволяє використовувати "капусту" (так назвали комплект через декілька шарів одягу) в найрізноманітніших умовах - в спеку, дощ, вітер, мороз (до мінус 40˚С) і при інтенсивних фізичних навантаженнях. Якщо комплекту немає - то можна використовувати просто міцну, зручну одяг з великою кількістю кишень.

- Необхідно зібрати "сурвкіт" - набір для виживання. У заготовлений рюкзак варто скласти предмети, які точно знадобляться після апокаліпсису. До їх списку входять: мотузка, кілька великих пакетів для сміття (можна використовувати як мішки, дощовики або навіси), скотч, суперклей, дріт, голки з нитками, бальзам для губ (прискорює загоєння дрібних ран), рідкий дезінфектор, свічки, сірники (краще мисливські), кишенькове дзеркало, фляга і термос з нержавіючої сталі, рушник, носові хустки, олівець і відривний блокнот.

- Варто подбати також про засіб пересування. Фахівці вважають, що в разі якщо настане справжній кінець світу, паливо в світі закінчиться дуже швидко і найбільш доступним і зручним засобом пересування стане велосипед. Втім, в перші роки особистий автомобіль теж стане в нагоді, проте для нього доведеться запасти паливо.

- Кожному справжньому виживальщику необхідне своє сховище. Можна укріпити і підготувати свій будинок, але в разі, наприклад, природних лих, його може просто знести, до того ж є ймовірність, що він приверне увагу мародерів, тому більш надійним варіантом стане секретний бункер. Тут все залежить від доступних фінансів і фантазії. Можна обмежитися закопаною в землю ємністю для септика з ударостійкого пластику, з якої на поверхню проведено дві труби для забезпечення вентиляції. А можна за допомогою відповідних фахівців вибудувати справжній бункер, з вентиляцією, генераторами і герметичними дверима-люком.

- Бункер, всі запаси і транспорт можна втратити, проте ваші знання залишаться з вами, тому для підготовки до апокаліпсису необхідно вивчати книги, статті та навчальні відео про те, як вижити в дикій природі. Можна також почати освоювати у вільний час якусь професію або ремесло з числа тих, що будуть цінуватися в постапокаліптичному світі - наприклад, агронома або коваля.

- Знання без реального досвіду мало корисні, тому варто тренуватися застосовувати їх на практиці. Для цього можна почати ходити в багатоденні походи або брати участь в спеціальних таборах з екстремального виживання.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", фахівці після проведення ряду досліджень прийшли до висновку, що на Землі через 80 років під впливом глобального потепління настане справжній "кінець світу".