RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Суд над ветераном АТО в Італії: захист вбитого журналіста зробив скандальну заяву

14 червня в італійському місті Павія відбулося одне з останніх судових засідань у справі нацгвардійця Віталія Марківа, який звинувачується в причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі в 2014 році.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Перед судом присяжних з підсумковим словом виступили адвокати цивільних позивачів - сім'ї загиблого фотографа і журналістських організацій.

Вони заявили про підтримку версії звинувачення. Відповідно до неї, підсудний військовослужбовець Національної гвардії України Марків 24 травня 2014 року, виконуючи бойове завдання, нібито надавав інформацію Збройним силам України про місце перебування іноземних журналістів у фабрики Zeus Ceramica на окупованій тоді терористами території у Слов'янська Донецької області.

Відповідно, представники цивільних позивачів погодилися з тезою обвинувачення, за якою Андреа Роккеллі і його напарник росіянин Андрій Миронов загинули в результаті пострілів з боку гори Карачун, місця дислокації українських військ, а не від проросійських бойовиків, які також стріляли з важкої зброї. Видання повідомляє, що захисники позитивно говорили про поведінку сепаратистів, цитуючи своїх свідків-журналістів, чим спростовували причетність бойовиків до смерті цивільних іноземців.

Адвокат Алессандра Баллеріні, захисниця сім'ї Роккеллі, різко засудила Україну за "бездіяльність у розслідуванні обставин і причин смерті італійського фотографа". Таким чином, переконана захисниця, ображено гідність батьків загиблого, які втратили довіру до української влади. Адвокат вимагає від суду присяжних призначити виплату компенсації родині Роккеллі на суму 1 млн євро - по 500 тис. євро для матері і батька загиблого. Для цивільної дружини загиблого Баллеріні просить 800 тис. євро. Окреме грошове відшкодування запропоновано іншим адвокатом для сестри фотографа.

Захисник від асоціації фотографів фрілансерів Cesura Lab зі свого боку попросив 15 тис. євро компенсації від цивільного відповідача (держави Україна). Ці кошти, за його словами, будуть спрямовані на організацію професійних курсів для журналістів в Італії.

Адвокат і політик Джуліано Пізапія, що представляє Союз італійської преси FNSI і обласну Асоціацію журналістів Ломбардії, не озвучив грошової суми відшкодування, передавши судді письмовий варіант вимог свого боку. Він зазначив, що гроші будуть використані для захисту італійських журналістів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", слідчі з Росії висловили бажання допитати бійця АТО Віталія Марківа, якого заарештували в Італії за підозрою у вбивстві журналіста Андреа Рокеллі поблизу Слов'янська в травні 2014 року.