RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Філарет зробив заяву про співпрацю з КДБ: відео та реакція мережі

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет відзначився скандальною заявою щодо КДБ, він заявив, що співпраця з такого роду спецслужбами - "не гріх".

Про це священнослужитель заявив в ході інтерв'ю на каналі ZIK.

На його думку, відповідно до християнської віри, взаємодіяти необхідно з будь-якою владою.

"Співпраця з КДБ - не гріх ... Якщо Господь цю радянську безбожну владу допустив, то треба жити в умовах цієї безбожної влади. Так само, як Господь допустив римську язичницьку владу. Допустив? Які не визнавали істинного Бога і боролися з християнами і мучили їх. А апостол Павло говорить: "владу слухайте і виконуйте". Тому і ми, живучи в умовах Радянського Союзу, виконували закони радянської влади. Але віру не продавали", - заявив він.

Також Філарет розповів історію з власного життя, коли радянські спецслужби мали намір його усунути.

"Коли мене вперше викликали офіцери МГБ, тоді ще і вимагали, щоб я, як священик, відкрив таємницю сповіді. Я сказав, що я не маю права на це, тому що це таємниця сповіді. Витягнули пістолет, поклали на стіл і сказали, що можуть мене розстріляти. А це було в сталінські часи. А я сказав, що можете розстріляти, для мене це не має значення ... Багато єпископів і духовенства так поступали. Тобто, не віддавали кесарю боже. Тому владі треба підкорятися будь-якій, якщо Господь її попустив, але боже не віддавати і йти на смерть", - додав він.

В українській Facebook-спільноті заява Філарета викликала вкрай негативну реакцію, при цьому багато українців зазначили, що це було очікувано.

"А, ну тоді, все окей ... А що, так можна було? .. І що це відбувається з людьми? .. Дід смалить", - пишуть користувачі під новиною.

"Напевно, Філарет забув, що за часів раннього християнства за римлян віруючі закінчували свої дні на арені цирку, де їх шматували леви. А Христа взагалі розіп'яли. З преторіанцями апостоли якось ніколи не співпрацювали", - зазначив блогер Антон Ходза.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Філарет заявив, що Вселенський патріарх може відкликати Томос у Української церкви, після чого "Москва буде торжествувати".