RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​В мережі нова хвиля обговорень через скандал з Томосом і Філаретом

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) згадав, як радів патріарх Філарет наданню Україні Томосу і навіть нагородив п'ятого президента країни Петра Порошенка орденом св. ап. Андрія Первозванного, а зараз заявляє, що автокефалія "принесла більше зла, ніж користі".

Про це архієпископ написав на своїй сторінці в Facebook.

"10 січня 2019 р., Покровський кафедральний собор м. Рівного. Патріарх Філарет вручає Президенту України Петру Порошенку найвищу нагороду УПЦ КП - орден св. ап. Андрія Первозванного, в також очолює молебень з нагоди отримання Томосу.... П’ять місяців по тому з‘ясується, що Томос - "приніс нам більше зла, ніж користі", а Президент Порошенко "втрутився у церковні справи"", - дивується Євстратій Зоря.

Він задався запитанням: "невже і нагородження, і молебень теж були "ситуативними" - як підписи під документами до та під час Об’єднавчого Собору?..".

Під постом архієпископа з’явилася хвиля коментарів. Думки українців розділилися. Дехто вважає, що Філарету має бути соромно і йому варто відступитися від своїх "бунтів", інші пишуть, що почесний патріарх був і залишається взірцем для віруючих українців.

"Страшна річ гординя! Ніколи не думала, що вона заволодіє думками почесного Патріарха! Господи дай йому сил позбавитися її, натомість отримати смирення! Нехай любов до церкви і України переможе!", "В тому що сталось і відбувається, має бути соромно не Філарету, а тим хто його оточував в той момент. Всім хто бачив цей шахрайський кульбід і проковтнув це. Ви зараз не Філарета ганьбите, а самих себе", "Не зовсім з Вами згоден.

Філарет уже увійшов в історію України в позитивному плані. Йому би прийняти схиму, та дати місце молодому Єпіфанію, енергійному, та не амбіційному", "..але правда в тому, що україна має мати патріарха...!!! ..а тепер, поки що, маєм напівправду, а напівправда завжди.....!!!", "то Ви за те, щоби оголосити війну Константинополю (в час війни з Москвою), викинути в сміття об‘єднання і Томос - щоб лише втішатися "у нас є Патріарх"?", - і т.д. пишуть коментатори.

Як повідомляв "Апостроф", Київський патріархат прийняв рішення про створення власного синоду, в який будуть включені п'ять єпископів. Всім їм 24 червня помісна Православна церква України заборонила богослужіння.