RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Затримання в Україні російського танкера: з'явилося відео зі звільненими моряками

У мережі з'явилося відео зі звільненими моряками, які перебували на затриманому російському танкері "NEYMA", який брав участь в агресії в Керченській протоці.

Відповідне відео опубліковано в YouTube.

Кадри було знято в Кишиневі, в аеропорт якого вони прибули перед вильотом до Москви. Відзначимо, що рейс з Кишинева вже приземлився в російській столиці в 4:11 за місцевим часом.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилося відео затримання російського танкера, який брав участь у захопленні українських моряків.

Також в Росії відреагували на затримання її танкера в Україні.