RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

СБУ затриманий російський танкер, який брав участь в агресії в Керченській протоці: фото

У четвер, 25 липня, Служба безпеки України затримала російський танкер "NEYMA", який брав участь у блокуванні військових кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року, коли були захоплені 24 українських моряка.

Про це йдеться в заяві прес-служби СБУ.

Корабель затримали після того як він зайшов в український порт Ізмаїл.

"24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер "NIKA SPIRIT", який за номером ІМО - 8895528, згідно даних міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як вже відомий танкер "NEYMA", що був використаний для перекриття Керченської протоки. Слідство встановило, що танкеру "NEYMA", з метою приховання причетності у незаконних діях та акту агресії, які відбувалися 25.11.2018, російськими власниками змінено назву на "NIKA SPIRIT", - йдеться в заяві.

Як раніше повідомлялося, в листопаді 2018 року саме танкер "NEYMA" сів на мілину в Керченській протоці, через що українські кораблі не могли дістатися до порту Бердянська. Але згодом з'ясувалося, що танкер пропустив для проходу 3 російські корабля. Зрозумівши, що росіяни навмисне блокують український флот, ВМС України вирішили повернути свої кораблі в пункт базування в Одесі.

Також відомо, що в блокуванні кораблів брали участь танкер "NEYMA" і буксири "Швидкий", "Гандвік" і "Ельтиген". Всі судна належать компанії "Юванс-Транс". Засновниками цієї фірми є Ярослав Анатолійович Народицький (65%), Анатолій Леонідович Народицький (25%) і Олег Володимирович Васенко (10%). Всі троє проживають в Керчі. Народицький є також засновниками багатьох фірм в Росії і Україні. За даними волонтерів міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm, "Юванс-Транс" займається контрабандою, систематично порушує режим санкцій щодо Криму.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.