RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

Всі новини

Під підозрою два екс-президенти і колишній прем'єр: спливли нові деталі справи по Межигір'ю

В рамках розслідування справи про незаконне виведення з держвласності резиденції "Межигір'я", яка згодом дісталася Віктору Януковичу, було оголошено підозри вісьмом особам.

Про це повідомляє ТСН.

Серед підозрюваних осіб - колишній президент України Віктор Ющенко.

"Чому президент Ющенко? Тому що йому і тільки йому за законом безпосередньо підпорядковувалося Державне управління справами і їм розглядалися документи, від яких залежала подальша передача резиденції. Зараз повідомлено про підозру 8 особам. Є навіть ті, щодо яких вироки набули законної сили. Починаючи від чиновників, зокрема, двох президентів і прем'єр-міністра, і до нотаріусів. Наша тактика (розслідування - ред.) - зверху-вниз ", - розповів начальник 2-го слідчого відділу управління спецрозслідування Генпрокуратури Андрій Радіонов.

Він зазначив, що приватизація "Межигір'я" - "складний процес, багатоепізодичний. З початку 90-х сама резиденція "Межигір'я" мала статус державної резиденції. Їх було кілька, і вони були закріплені спеціальними нормативними актами. За часів Кучми було створено Державне управління справами, якому і було передано більшість цих об'єктів. Просто так вивести його з володіння держави було неможливо. Спочатку виходило нерухоме майно, і вже потім було заволодіння землею".

У 2007 році Ющенко хотів дострокових виборів. Саме в цьому році "Межигір'я" було передано Януковичу, що намагається довести слідство. ЗМІ припускають, що, передавши "Межигір'я", Ющенко дав хабар Януковичу, який тоді був прем'єр-міністром, щоб домовитися про дострокові вибори.

"В даний час здійснено повідомлення про підозру за статтею 191, тобто заволодіння. Це теж злочин з ознаками корупції, але це не прямий хабар. Якби було достатньо доказів, що президент з використанням владних повноважень дав хабар, щоб мати можливість розпустити Раду, то зараз ми не маємо достатньо таких даних. Хоча, звичайно, все версії розглядаються. Ми щиро вважаємо, що коли колишній президент це робив (підписував указ №148), він робив це саме з наміром, і саме в умисному злочині слідство підозрює його. Зараз ми не можемо сказати, що він скоїв злочин, ми його підозрюємо в скоєнні злочину. І це версія слідства. На сьогодні довести, що це було в обмін на щось, ми не можемо", - сказав Радіонов.

У Генпрокуратурі розглядають співучасть Ющенко в заволодінні "Межигір'ям".

"Він допомагав іншій особі. Необов'язково, щоб ти отримав у власну кишеню якусь частку майна, це може бути і політичне сприяння. Зараз ми говоримо про корисливий умисел на користь Віктора Януковича", - зазначив Радіонов.

Як повідомляв "Апостроф", "скарби" екс-президента України Віктора Януковича, який зараз переховується в Російській Федерації, що знаходилися напередодні його втечі в "Межигір'ї" і "Сухолуччя", були розграбовані групою осіб.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство