RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Португалії зловили торговця зброєю в усі гарячі точки світу: фото

Бельгійського торговця зброєю Жака Месьє затримали в місті Евора (Португалія) в рамках спільної операції правоохоронних органів Бельгії, Франції і Португалії.

Про це повідомляє бельгійське видання Le Soir.

Зловмисник переховувався від правоохоронців у Португалії, але його змогли там затримати на підставі міжнародного ордера, виписаного за запитом бельгійського суду.

Встановити місцеперебування Месьє вдалося завдяки переправленню належних йому коней з французького маєтку торговця в Португалію, де він жив в сільському будинку зі стайнею.

Бельгія, де зловмисникові вже винесено обвинувальний вирок, наполягає на його видачі.

Жак Месьє вважається одним з найбільших торговців зброєю у світі. Він постачав зброю, боєприпаси, і бойову техніку, в тому числі танки, літаки і вертольоти, практично в усі гарячі точки світу протягом останніх трьох десятиліть, за що йому оголошували вироки в США і Франції.

У 2017 році бельгійський суд засудив Месьє до трьох років в'язниці і штрафу 300 тисяч євро за поставки зброї і бойової техніки до Лівії, Чаду, Пакистану та Ірану в 2006-2009 роках в обхід міжнародних санкцій. Месьє оскаржив вирок, однак апеляційний суд посилив покарання, збільшивши тюремний термін до чотирьох років, а штраф - до 1,2 млн євро. Його також визнали винним в членстві в злочинному угрупованні. Після винесення цього вироку торговець зброєю втік з Бельгії до Португалії.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні співробітники правоохоронних органів затримали банду, вербували підлітків для продажу їх органів.