RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Сенцов виступив з яскравою промовою про в'язницю і зробив Зеленському незвичайний "подарунок": відео

Колишній в'язень Кремля український режисер Олег Сенцов виступив з потужною промовою на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії YES.

Про це повідомляє телеканал "Прямий".

"Я буду говорити про банку, просту пластикову банку. Там, де я був п'ять років, у в'язниці, кожна дрібниця дуже важлива. Там нічого не викидають, все застосовують. А найважливіша штука - чай. Його можна зберігати в коробці, а я зберігав у банці. У мене були два зошити - жовтий і синій. Я не замовляв, але так вийшло - мені їх в передачі передали. Це було на самому початку - в перший місяць після затримання. Я вирізав з цих зошитів дві смужки - синю і жовту. І наклеїв на цю банку. Написав два слова: "Слава" та "Україна". І поставив на саме видне місце. Всі п'ять років, що я "подорожував" по тюрмах Російської Федерації, вона була зі мною. Я ставив її на саме видне місце. Банка сильно дратувала тюремників. Її постійно забирали, зривали прапор, намагалися топтати... Було багато такої дрібної метушні. Це була моя маленька боротьба. Звичайно, це не Іловайськ, ні Дебальцеве... Я не був на Донбасі, не був на війні. Мене заарештували лише за два дні, як я повинен був поїхати (на Донбас - ред). Ну, так вийшло, у кожного своя доля. Ми не вибираємо. І я вів свою маленьку боротьбу - нікому не відому, нікому не видну. Один на один з цією системою. За себе, за свою гідність, за свою країну і за дві смужки - жовту і синю", - заявив Сенцов.

Після свого виступу він показав банку, а також нагрудний знак - червону смугу, яка означає схильність до втечі.

"У деяких арміях світу є таке правило, що при загибелі бійця його командир забирає його жетон. Так збираються дані про загиблих. Це дуже сумна традиція. Я б хотів завести іншу. Мені б дуже хотілося, щоб ця банка якомога швидше наповнилася бірками тих , хто все ще знаходиться в полоні у Росії, на Донбасі та в Криму. Пане президенте, зробіть все, щоб банка якомога швидше наповнилася", - сказав Олег Сенцов.

Як повідомляв "Апостроф", український режисер Олег Сенцов, звільнений з російського полону в рамках масштабного обміну в суботу, 7 вересня, спалив у вогні "символ Росії" - тюремну робу.