RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я що, приїхав до ворогів? Про що Сенцов і Кольченко говорили з журналістами у Києві

Головні підсумки першої прес-конференції колишніх в'язнів Кремля

Головні підсумки першої прес-конференції колишніх в'язнів Кремля Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У вівторок, 10 вересня, у Києві свою першу прес-конференцію дали колишні в'язні Кремля - український режисер Олег Сенцов і кримський активіст Олександр Кольченко. Вони перебували в російському полоні з травня 2014 року і були засуджені путінським судилищем до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно.

Зустріч, що проходила в Українському домі, тривала близько двох годин і привернула увагу великої кількості журналістів, які гучними оплесками зустрічали Сенцова і Кольченка. Втім, сама бесіда дуже втомила її головних героїв, оскільки за деякими питання складалося відчуття, що українські журналісти хотіли щоб колишні бранці сказали, що вони були терористами. Також по колу піднімалися одні й ті ж питання або питання, на які Сенцов і Кольченко відмовлялися відповідати, посилаючись на свою недостатню інформованість або ж особистий характер запитання.

ЯК СЕНЦОВ І КОЛЬЧЕНКО СПІЛКУВАЛИСЯ З ЖУРНАЛІСТАМИ: ПОВНЕ ВІДЕО

Однією з останніх крапель для Сенцова стало питання про те, що вони їли після звільнення з полону. Відповідаючи, Сенцов запропонував більше не ставити порожніх запитань і питати тільки про те, що не дасть журналістам нормально спати ночами.

"Апостроф" виділив найважливіші моменти першої прес-конференції Сенцова і Кольченка. Прямі цитати взяті в лапки.

Свобода для кожного!

В першу чергу вони подякували за те, що велика кількість людей працювала над їхнім порятунком. Однак Сенцов зазначив, що в Росії і на Донбасі в полоні все ще перебуває безліч українців, і він сам готовий боротися за їхнє звільнення.

Також він висловився за те, щоб допомогти звільненню тих росіян, які борються в Росії проти путінського режиму і також стали в'язнями Кремля.

Сенцов також зізнався, що вже втретє перебуває на сцені Українського дому. Вперше - дуже давно, коли займався кіберспортом, а вдруге - під час Майдану в 2014 році.

За всі п'ять років у російському полоні Сенцов "вірив, що все закінчиться добре і ось воно закінчилося".

Війна не тільки зі зброєю

Сенцов подякував українським ЗМІ за інформаційну боротьбу проти Росії, зазначивши, що проблема не в тому, що Путін поганий, а в тому, що його підтримує велика кількість росіян, які потрапили під вплив пропагандистів Кремля.

Він також заявив, що не буде публічною людиною і не хоче виступати "весільним генералом". Також Сенцов вибачився за те, що в майбутньому буде відмовлятися від співпраці з засобами масової інформації та участі в публічних заходах.

Образи - для слабких

"Колекціонування образ - захоплення слабких, тому потрібно вміти прощати", - сказав Сенцов, відповідаючи на питання, чи ображається він на Геннадія Афанасьєва, за показаннями якого проти нього було порушено справу. Однак він зазначив, що це не зобов'язує його спілкуватися з Афанасьєвим.

До Криму - тільки на танках

Кольченко зізнався, що поки не будував жодних планів. Він хоче "відпочити, адаптуватися... ось".

"Поки Путін при владі, в Крим повертатися не збираємося", - сказав Кольченко.

Сенцов же зізнався, що буде займатися "двома найчудовішими речами на землі - знімати кіно і жити".

"До Криму - тільки на танках... але не потрібно сприймати це буквально", - підкреслив він.

Про спілкування і майбутнє в політиці

Сенцов заявив, що особливого бажання спілкуватися зі ЗМІ у нього не було. "Були комунікації з потрібними мені людьми. Адміністрація в'язниці мала наказ максимально мене ізолювати".

"Політики зі мною (після звільнення, - "Апостроф") не зв'язувалися. Для мене питання майбутнього політичного життя залишається відкритим. Не те, щоб я не вирішив, ... але воно залишається відкритим. Я людина непублічна, але відчуваю відповідальність перед народом, країною..."

Про тортури

Кольченко заявив, що перші свідчення давав в Росії після того, як до нього застосували тортури. Також він говорить, що перший час після арешту був дуже розгубленим...

Потерпілим себе не вважаю

Кольченко розповів, що адвокати вже подали позови проти Росії до Європейського суду з прав людини. Там справа була об'єднана із спільною справою - Україна проти Росії.

Сенцов вважає, що таке "об'єднання - це добре".

"Особисто судитися з Росією не збираюся... Я себе потерпілим не вважаю", - зазначив він.

Обмін не був випадковим

Кольченко на прес-конференції відповідав на питання коротко, або ж давав висловитися Сенцову. Олександр зізнався, що не знає, чому історія з обміном так несподівано зрушилася.

"У мене немає думок про те, чому все так зрушило. Про те, що це вплине на ситуацію на Донбасі - поки рано говорити, занадто багато полонених в Росії і на Донбасі", - сказав він.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Сенцов в свою чергу зазначив, що "обмін не був випадковим або спонтанним".

Робота велася багато років і минулого адміністрацією. Раніше справа (з обміну) зайшло в глухий кут, а зараз Росія і Україна роблять крок, який може змінити ситуацію і це добре. "Я завжди говорив, що 100 років переговорів - краще, ніж один день війни".

Але Сенцов не має ілюзій щодо намірів Кремля. "Росія хоче миру? Скільки б вовк наряджався вівцею, зуби у нього на місці. Не вірте".

Те, що відбувається зараз - почалося з травня. Росія хоче залишитися в нормальних відносинах з ЄС. Плюс і зміна влади в Україні вплинула на те, що ми тут. "Але це не означає, що РФ готова відпустити Україну, віддати Донбас і повернути Крим", - підкреслив Сенцов.

Листи - це найважливіше

Кольченко розповів, що отримував багато важливих листів. Окремо відзначив, що сили для боротьби йому давали листи Олега (Сенцова) і друзів. "Було дуже приємно отримувати листи і відчувати підтримку".

Сенцов також заявив, що "для будь-якого ув'язненого - політв'язень чи ні - листи - найважливіше". Пишіть про що завгодно, це дуже підтримує. "Спасибі за листи, хлопці. Всім!"

22 кг макулатури

Сенцов розповів, що весь вільний час читав, а також писав. "Привіз із собою 22 кг макулатури - листи, книги і 15 списаних зошитів". Готові сценарії і книги. У Львові буде презентація книги розповідей "Маркетер".

Без гучних заяв

Сенцов також подякував політикам за те, що його не намагаються зараз втягнути в політику.

Він вважає, що країна рухається в правильному напрямку. Але визнає, що поки не готовий коментувати політичну ситуацію в Україні. "Не хочу робити гучних заяв".

Обмін на Цемаха і протести в Києві

Кольченко про протести в Києві через Цемаха дізнався тільки від журналіста, що ставив питання. Також він зізнався, що дізнався про Цемаха вже по дорозі до Києва і нічого не може сказати про його важливість для розслідування справи MH17.

Сенцов також заявив, що не знає про протести і визнав, що ситуацію важко коментувати. "Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями. Значить, люди йому довіряють. Він прийняв таке рішення, значить, в цьому була необхідність".

Сенцов натякає, що ідеальних рішень не буває. Є рішення важкі, але вони потрібні.

Поїздка на Донбас

Сенцов висловився за себе і за Олександра: "На Донбас, як і в Крим, тільки на танках".

Про зміни влади і болото в Росії

Сенцов: "У 2014 році після майдану я бачив, що народ може повалити навіть ту владу, яка здається залізобетонною. Потрапивши до в'язниці в Росії, я вірив, що люди не зможуть так жити, і знесуть цю владу, але ні, це болото. Більшості все одно. Їх ситуація в Росії не хвилює. хтось за Путіна, хтось - проти. Але це болото.

Люди, які хочуть жити в цивілізованій Росії, є, але їх небагато.

Він також відмовився спрогнозувати ситуацію, яка покладе край правлінню Путіна. "Ніхто не спрогнозує революцію, яка відправить Путіна на пенсію, але я б хотів бачити його в Гаазі".

Навчання і творчі плани

Кольченко заявив, що продовжить навчання в Таврійському національному університеті, де вже закінчив два курси на заочному навчанні.

Сенцов заявив, що не любить ділитися планами. "Що буде далі - подивимося".

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Діяльність в Криму

Сенцов розповідає, що займався підтримкою людей, протестами, коли там уже були війська РФ. Евакуацією в Україні також займався. Про інше говорити він відмовився, щоб не підставляти людей, які там ще залишилися. "Я робив те, що вважав за потрібне, і те, що міг".

Олег зізнається, що йому телефонували навіть з Міноборони, щоб дізнатися, хто ще залишився в Криму і кого потрібно евакуювати. Сенцов дивувався, що про це запитують у нього, але йому відповідали, що інформація у нього актуальніша.

Кольченко каже, що на його місці міг опинитися будь-хто, але зізнається, що частково він сам знехтував безпекою і потрапив під арешт.

Сенцов також говорить, що навряд чи його хтось вибирав на місце жертви. "Кольченко попався, знаючи, що його шукає ФСБ, він не втік і був затриманий з пивом біля будівлі ФСБ". Я теж не втік.

Кольченко жартує, що "вважав себе невловимим Джо" і не вірив, що представляє інтерес для спецслужб.

Сенцов також розповідає, що знав про арешт Афанасьєва, але хотів розібратися з тим, що відбувається і відмовився їхати з Криму. Потім Афанасьєв намагався витягнути його на зустріч, але Сенцов знав, що це пастка і не прийшов. Тоді він зрозумів, що справа серйозна, однак не вірив, що його боротьба проти Росії може зацікавити ФСБ.

Він визнає, що Афанасьєв міг розповісти ФСБ під тортурами навіть те, чого насправді не було. Катування можна витримати, але тривалий період - не витримає ніхто. "НКВС, 37 рік - нікуди не поділися. Те, що винесли інші - це пекло". Про катування проти себе Сенцов говорити відмовився.

Зеленський і номер телефону

У цей момент у Сенцова задзвонив телефон, поки він розбирався, як вимкнути дзвінок на сенсорному екрані, голос із залу запитав "Зеленський?" "У нього поки немає мого номера", - відповів Сенцов і зізнався, що за 5 років відстав від техніки.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Про фільми

Кольченко не дуже любить кіно. Але зізнався, що хотів би подивитися новий фільм Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді".

Сенцов розповів, що за 5 років подивився "чотири хороших фільми". Випадково на ТНТ, перебуваючи в Ростові подивився "Плем'я" Мирослава Слабошпицького. "Один з найкращих українських фільмів десятиліття". "Левіафан" Андрія Звягінцева також емоційно зачепив. Також дивився "Літо" Кирила Серебренникова і фільм Кончаловського. Зізнався, що йому вже записали добірку хороших фільмів.

Про підтримку тих, хто залишився в полоні

Кольченко заявив, що буде намагатися "робити те, що в наших силах, щоб Європа не забувала про українських полонених і в'язнів Кремля з Росії".

Сенцов же зазначив, що в Україні розділяють українських бранців, і тих, хто потрапив до в'язниці, протестуючи проти режиму Путіна, але для них "і українці, і росіяни - в'язні Кремля". Українці, звичайно, рідніші, але вони "усі страждають від Путіна".

Про суперечки про Крим

Кольченко визнав, що з ув'язненими було багато суперечок про "кримнаш", але "потім я намагався уникати таких розмов, оскільки є люди, яким все одно нічого не доведеш".

Також він заявив, що готовий продовжити діяльність із захисту громадянських прав.

Про подальші обміни

"Говорити про те, в чому не розбираєшся - нерозумно". Сенцов в першу ж чергу запитав представників Зеленського, що буде з іншими полоненими, і йому відповіли, що план є. Президент, за словами Сенцова, також озвучив, що буде другий етап обміну полоненими. "Сподіваюся, що Зеленський знає, що робить, і зробить для країни так, як потрібно".

Кольченко вважає, що раніше обміну заважала впертість Путіна. Але він не впевнений в тому, що це змінилося, не знає, "чому той пішов на такі поступки".

Про "веселощі" у в'язниці

Кольченко каже, що коли дивився російське ТБ, було весело і смішно, що вони говорять такі речі, але і сумно, що люди дивляться ТВ з розумними обличчями і приймають все близько до серця.

Сенцов же запевняє, що щотижнева програма Дмитра Кисельова для нього була головним шоу. Розваг у в'язниці немає - цирку і такого всякого, а "кисіль" - це "збочене задоволення", але все-таки весело.

Про підготовку до обміну

Сенцов каже, що була постійна робота по підготовці обміну - на всіх рівнях. Але якщо в Росії сказали, що вони (Сенцов і Кольченко) терористи, вони не могли дати задню, а крім того, Путін хотів щось за обмін отримати. "Свої люди для нього ніщо - гори вони у полум'ї". Йому важливі лише його особисті амбіції.

"Я радий, що попереднє керівництво України не поступилося Путіну".

Про спорт і нове голодування

Сенцов: я все життя займався спортом. І на волі займався, і у в'язниці. "Я не курю, не чифирив" ... алкоголю, наркотиків там немає. Я на волі не вживав наркотиків, а з алкоголем у мене хороші стосунки, але дуже в міру. Всі очікували, що я вийду скелетом. Але було завдання відновитися, що я і зробив. У травні я готувався оголосити друге голодування, для цього набрав зайвої ваги... займатися було нічим, крім Кисельова. Однак після виборів почалися рухи по підготовці обміну, і мені довелося відмовитися від голодування, щоб не зірвати переговори.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Про те, як Росія ліпила справу

Сенцов: я знайомий був з Афанасьєвим, як і з сотнею інших людей, там теж була диванна гвардія, яка говорила про підриви пам'ятників, мостів тощо. Коли Афанасьєва і Олексія Чернія взяли, вони видали всю цю нісенітницю і слідчі в РФ намагалися щось з цього зліпити.

Про підміну свідчень в Росії

Сенцов пояснює, що справа в Росії будувалася з місяця в місяць, коли постійно змінювалися свідчення Афанасьєва і Чернія та компонувалися під те, щоб придумати звинувачення проти Сенцова.

З підпалом, який шили Кольченку, ситуація аналогічна. Спершу були одні свідчення, а потім з'явився житловий будинок, діти та інше.

День, заради якого варто жити

Сенцов: думав, що це (звільнення) буде ближче-далі. В очікуванні того, що щось станеться через місяць-півтора. Так можна прожити п'ять років. Звичайно, були думки про свободу...

В останні дні перед обміном, за словами Сенцова, хвилювання взагалі відступило, і нерви почали пустувати тільки коли обійняв з дочкою в Києві.

Після обміну була думка, що "це один з тих небагатьох днів, заради яких варто жити".

Про вміст зошитів Сенцова

Що стосується зошитів. Це не набір думок, не вода. Це закінчені думки, сценарії, збірка оповідань, з якими тепер потрібно працювати. Я незакінченими речами не займаюся. Писати ніхто особливо не заважав. Писав в будь-яких умовах. "Хоч по голові моїй ходіть".

Коли почалося голодування, з третього дня я став вести щоденник. Не знав, що буде далі і писав, все, що зі мною відбувалося, потік думок... я дуже ризикував. У мене почерк поганий, але я намагався писати ще гірше. Мене обшукували кожен день. Питали, що там написано. Так я і писав 145 днів, не знаючи, що буде зі мною і чи побачить щоденник колись біле світло. І мені його вдалося вивезти, це великий прокол спецслужб Росії. Великий привіт, хлопці.

Про повернення Криму

Сенцов: для Путіна - віддати Крим - неможливо. Але станеться зміна режиму, може він, грубо кажучи, помре, але я сподіваюся, при моєму житті я побачу це (повернення Криму, - "Апостроф"). Якщо прийде до влади демократ, йому теж не дадуть віддати Крим. Але якщо буде справжня революція, то Росія втратить і Кавказ, і Крим, але я сподіваюся, що такого не буде. Тому що це будуть смерті і кров. Про таке можна говорити на дивані, але в реальності, якщо бачив смерть, ти цього не захочеш. І все ж я сподіваюся, що ще за мого життя ми Крим звільнимо.

Про спроби Кремля схилити до співпраці

Сенцову пропонували здати когось в Києві в обмін на те, щоб скороти йому термін. Обіцяли 7 років замість 20 в обмін на здачу Кличка або когось іще, хто був активним учасником Майдану...

Сенцова також в ФСБ попередили, що будуть давати йому документи, щоб він згодом сам у всьому зізнався.

Кольченка також намагалися вмовити на співпрацю, пропонуючи отримати хорошу роботу. На що він з іронією сказав, що хотів би знати, що за робота, що за зарплата та інше ... Це, звичайно, розлютило співробітника спецслужб.

Голодування

Кольченко зізнається, що нервував через голодування Сенцова, і адвокат намагалася його відговорити від аналогічних дій. "Я знав, що цей метод в сучасній Росії малоефективний, але розумів, що потрібно підтримати..."

Кольченко за кілька днів втратив до 10 кілограм, і припинив голодування, тому що його вже були готові везти в лікарню на примусове харчування.

Сенцов вважає, що фактично його голодування спрацювало, так як стало однією з цеглинок подальшого звільнення. "Ми ж тут". Голодування не було ультиматумом, це була спроба привернути увагу. Це не допомогло тоді, але підняло хвилю, яка вплинула на те, що сталося зараз.

Він також подякував Кольченку за мужність почати голодування. "Це було правильно".

Про порівняння з Савченко

Кольченко і Сенцов відмовилися коментувати ситуацію з тим, що Савченко розлюбили в Україні.

Сенцов каже, що Надя була щирою, хоча не всі її рішення були правильними.

Відповідаючи на запитання про те, що українці можуть їх зненавидіти, він сказав: "Я що, приїхав до ворогів? Я приїхав додому і не вважаю, що на мене тут буде хтось із суспільства тиснути".

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ