RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Супрун пояснила ситуацію з забрудненням повітря в Україні та дала важливі поради

Колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у зв’язку з забрудненням повітря в Україні дала кілька професійних порад.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

За словами Супрун, основна причина небезпечного рівня забруднення повітря – це показники високої концентрації CO (монооксиду вуглецю або чадного газу), які з’являються через викид автомобілів. Крім автомобілів, висока концентрація оксиду вуглецю, ймовірно, утворилася через масове спалювання трави, листя, сміття, залишків із полів і горіння боліт (торф’яників).

Супрун зазначила, що підвищений рівень оксиду вуглецю міцно зв’язується з гемоглобіном й утворює карбоксигемоглобін, і тим самим зменшує кількість кисню, що переноситься кров’ю. Таким чином, життєво важливі органи не отримують достатню кількість кисню. Для немовлят, вагітних жінок чи людей з хворобами дихальних шляхів це критично. На додачу, високий рівень СО може впливати на координацію та концентрацію уваги.

Також Супрун написала, що робити, аби зменшити ризики. Вона рекомендує не палити листя. Адже, у ньому живуть корисні комахи, і воно допомагає утримувати вологу в землі, не палити стерню і сухостій, розказати своїм знайомим і родичам про те, що не треба спалювати листя чи сміття, відмовитися від автомобілів принаймні на період безвітряних теплих днів і холодних ночей, робити вдома вологе прибирання, не грітися газом на кухні та менше стояти біля плити, кинути курити та користуйтися денними кремами із ретиноїдами і токоферолом.

На додачу Супрун наголосила, що купувати медичні маски чи оригінальні пов’язки не варто. Необхідно придбати респіратор із фільтрами, і його треба регулярно міняти на новий.

Як повідомляв "Апостроф", за останні дні в п'яти українських містах концентрація оксиду вуглецю перевищила гранично допустиму норму.