RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Розслідування катастрофи MH-17: Цемах зробив цікаве визнання

Колишній "начальник ППО" Слов'янської бригади бойовиків так званої ДНР Володимир Цемах розповів, що його кілька разів допитували російськомовні слідчі з Нідерландів та Австралії, коли він знаходився у СІЗО в Києві.

Про це повідомляють "РИА Новости".

Цемах зазначив, що Нідерланди пропонували йому громадянство і участь в програмі захисту свідків у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17. За його словами, Нідерландського слідчого звали Ара Хатарян, а австралійського - Сергій. Цемах зізнався, що вони пропонували йому захист у разі надання свідчень.

"Вони пропонували програму захисту свідків, пропонували громадянство і будиночок в Нідерландах...", - стверджує Цемах.

Колишній бойовик додав, що відмовився від пропозиції через свій "патріотизм".

Цемах також підтвердив, що під час операції з його затримання в Сніжному українські силовики були обстріляні з мінометів. За його словами, затримання проводили два співробітника української спецслужби. У той же час він заявив, що не вважає себе терористом, а навпаки - жертвою терору з боку України і думає судитися в міжнародних судах.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

У кінці червня 2019 року в мережі з'явилися чутки, що колишній начальник бригади протиповітряної оборони так званої ДНР з міста Сніжне Донецької області Володимир Цемах, який може бути причетний до краху МН-17 на Донбасі в 2014 році, був викрадений українськими спецслужбами.

29 червня з'ясувалося, що Шевченківський суд Києва заарештував Цемаха на 60 діб як підозрюваного в тероризмі. Адвокат оскаржив його арешт.

У липні міжнародна група Bellingcat оприлюднила докази причетності Цемаха до катастрофи МН17 на Донбасі. Хоча сам він не збивав пасажирський лайнер, але є цінним свідком: у 2015 році Цемах дав інтерв'ю російському націоналістичному виданню, в якому розповів про допомогу в приховуванні "Бука" після того, як він збив МН17.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", волонтери Bellingcat вказали на брехню виміняного в Росію фігуранта справи МН-17 Володимира Цемаха щодо зливу його особистих даних в інтернет.