RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Винен не тільки клімат: з'явилися тривожні дані щодо катастрофи з озером Світязь

Озеро Світязь, яке є найглибшим в Україні, катастрофічно обміліло, але при цьому експерти з Шацького національного парку стверджують, що нічого трагічного не сталося.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на матеріал "24 каналу".

Експерти вважають, що проблеми з рівнем води в Світязі могли виникнути через тривалу відсутність опадів, а також через будівництво кар'єра в Білорусі, який забрав частину підземних вод України.

При цьому старший науковий співробітник парку Петро Юрчук стверджує, що ситуація скоріше пов'язана зі змінами клімату - підвищення температури повітря в середньому на 2 градуси за останнє літо. Також опадів стало менше в середньому на 72,5 мм. Він спростував версію з Білоруссю.

"Питання білоруського кар'єра повністю не вивчений. Я думаю, що однозначно це не впливає на обміління озер. Оскільки через відсутність опадів вода впала не тільки в Шацьких озерах, а й в інших водоймах, в тому числі і в ставках і річках на Волині . А кар'єр на все це точно впливати не може ", - заявив Юрчук.

Версію обміління через масову вирубку лісу експерт також спростував, зазначивши, що рубок здорового лісу на цій території немає.

Раніше "Апостроф" публікував статтю щодо катастрофи зі Світязем "На порозі катастрофи: чому гине озеро Світязь".