RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Археологи знайшли незвичайні давньоєгипетські поховання з муміями: опубліковано фото

В Сакарі поблизу некрополя вчені виявили поховання, які можуть належати робітникам чи людям середнього класу.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Археологи припускають, поховання налічує 2000 років тому і належало простим людям, а не еліті.

"Більшість мумій, які ми виявили в минулому сезоні, були дуже скромними. Вони були піддані тільки основним процедурам бальзамування, загорнуті в бинти й поміщені просто в ями, вириті в піску", - заявив єгиптолог Каміль Курашкевіч з Варшавського університету.

Курашкевіч і його команда займалися розкопками області між найдавнішою пірамідою у світі - пірамідою Джосера і Сухим Ровом, прямокутним ровом глибиною 20 метрів і 40 метрів шириною, яка оточує давню піраміду.

Тут вони й знайшли мумії, які погано збереглися та ще й поховані за межами піраміди. У Сухому Рові дерев’яні труни розклалися, і їх помістили не в гробниці, а прямо в пісок. Але на одній із трун залишалося достатньо прикрас, щоб розібрати деякі деталі.

Крім того, на труні намальовано намисто, а внизу були дивні написи ієрогліфами. Однак замість того, щоб розкривати ім'я померлого не несли жодного сенсу.

"Очевидно, ремісник, який намалював це, не міг читати, і, можливо, він намагався відтворити те, що він бачив раніше. У будь-якому випадку, деякі з намальованих фігур не є ієрогліфічними знаками, і ціле не утворює зв’язного тексту", - підкреслив Курашкевіч.

Крім того, дві фігури Анубіса, зберігача загробного світу з головою шакала, були намальовані біля підніжжя труни, "красиво і незграбно", як сказав Курашкевіч.

Попри те, що атрибути поховань простіші й скромніші, ніж багаті гробниці, знайдені в інших регіонах некрополя, мумії показують, що звичайні люди теж здійснювали похоронні обряди та наслідували традиції багатіїв.

Таким чином, ці знахідки можуть розповісти більше про розшарування єгипетського суспільства від 2000 до 2500 років тому.

Як повідомляв "Апостроф", археологи виявили на Мамай-горі в Запорізькій області поховання скіфського воїна, яке не було розграбовано.