RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

На муміях древніх єгиптянок знайшли приховані татуювання: опубліковано фото

Археологи з Університету Міссурі в Сент-Луїсі за допомогою інфрачервоного сканера виявили на семи муміях єгиптянок з некрополя Дейр-ель-Медіна невидимі татуювання.

Про це повідомляє Science News.

Дослідження було представлено на щорічній зустрічі Американських шкіл східних досліджень в кінці листопада.

Фото: Анна Остін, Університет Міссурі

Учені поки не можуть відповісти на питання, для чого єгиптяни наносили малюнки на тіла. Також не встановлено особи цих людей, проте відомо, що в Дейр-ель-Медіні жили ремісники, які будували і прикрашали гробниці в сусідніх Долині царів і Долині цариць. Оскільки татуювання були знайдені тільки у жіночих мумій, археологи припускають, що ці єгиптянки могли бути цілительками або жрицями.

Крім того, одна з жінок носила аж 30 малюнків, розосереджених по всьому тілу. Деякі з татуювань були хрестоподібними візерунками (зокрема, на руках), інші ж нагадували ієрогліфи - ймовірно, їх володарка була пов'язана з релігійною сферою.

Фото: Анна Остін, Університет Міссурі

Серед інших зображень - малюнок очі (символізує захист), рослина папірус, боги і тварини. В цілому дизайн татуювань і їх розташування варіювалися.

Як повідомляє "Апостроф", в Сакара поблизу некрополя вчені виявили поховання , які можуть належати робочим або людям середнього класу.