RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні презентували законопроект "про цензуру": за що хочуть саджати журналістів

В Україні збираються жорстко боротися з дезінформацією, основою для чого стане новий законопроект, який передбачає відповідальність, аж до кримінальної.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "LB.ua".

"Ми не робимо винятків ні для кого. Якщо суд вважатиме, що вина певної особи присутня ... В законі прізвищ бути не може", - цитує видання слова першого заступника міністра культури, молоді та спорту Анатолія Максимчука під час презентації проекту закону "Про протидію дезінформації".

Зокрема, законопроект передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за поширення дезінформації.

Так, адміністративна відповідальність настає за поширення дезінформації за умови добровільного її спростування з третього факту порушення протягом одного року. За це передбачено штраф у розмірі 1 тисячі мінімальних заробітних плат за кожен випадок порушення. При відсутності добровільного спростування - штраф у 2 тисячі мінімальних заробітних плат.

Пропонується ввести також і кримінальну відповідальність за поширення дезінформації, але не у вигляді позбавлення волі, а штрафів і заборони займатися "певною діяльністю".

Ще уряд має намір відкрити державний центр цензури під назвою Спецофіс уповноваженого з блокування контенту. Він буде блокувати інформацію, яку влада вважатиме дезінформацією.

Детальніше про те, що пропонують парламентарії з цього питання, і як може змінитися медіаландшафт в країні, читайте в матеріалі "Апострофа": Засіб від "втоми": як Зеленський вирішив боротися з фейками в медіа.