RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені зафіксували фантастичне явище в небі над Фінляндією: відео

У Фінляндії вчені виявили в небі зелені "дюни", які виявилися небаченим раніше полярним сяйвом.

Про це повідомляє Space.com.

Цей новий тип полярного сяйва, помічений над небом Фінляндії й охрещений "дюни", поширюється горизонтальними хвилями. Науковці висунули гіпотезу, що це - видиме відтворення гравітаційних хвиль.

Цікаво те, що цей вид полярного сяйва повторюється, не є одноразовим. Було організовано спеціальні експедиції, щоб його фотографувати, причому, помічали його в різних місцях:

Воно утворюється внаслідок того, що заряджені частинки від сонця іонізують частинки атмосфери, але мандрують вони при цьому вздовж магнітних ліній на полюсах нашої планети.

Внаслідок зіткнень кисень починає світитися зеленими та червоними тонами, азот - синіми й пурпуровими.

Тоді як більшість полярних сяйв ідуть вертикально, ці дюни поширюються в напрямі екватора горизонтальними хвилями. Раніше такого не спостерігали.

Науковці висунули теорію, що ці дюни висвітлюють атмосферні гравітаційні хвилі, які називаються мезосферними бурами. Таке відбувається, коли гравітаційна хвиля, що піднімається в атмосфері, викривляється й затискається між двома холоднішими шарами атмосфери - інверсійним шаром на висоті 80 км та мезопаузою на виоті 100 км.

Тоді хвилі поширюються горизонтально між цими двома висотами на довгі відстані, не затухаючи - створюючи складки, які то збагачуються киснем, то мають занижений рівень.

Як повідомляв "Апостроф", раніше астрономи відкрили незвичайну планету гігантських розмірів, існування якої за сучасними теоріями неможливе, оскільки вона в сотні разів більше материнської зірки.

Також дослідники з США заявили, що одна з найяскравіших зірок на небі - Бетельгейзе - готова в будь-який момент вибухнути і стати надновою .