RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Туреччині останки таємничого стародавнього царства: фото

У Південній частині Туреччини, неподалік від міста Конья, археологи з Університету Чикаго виявили залишки стародавнього королівства, згадки про яке було втрачено в історичних хроніках.

Про це пише Science Alert.

Один з місцевих фермерів повідомив групі археологів, яка працювала на кургані Тюркмен-Карахоюк, що виявив біля іригаційного каналу великий дивний камінь з незрозумілими написами.

Археологи відразу зрозуміли: це була лувійська. Ця мова використовували в регіоні в бронзовому і залізному століттях.

Камінь виявився частиною древньої стели. Написи оповідали про перемогу царя Хартапи над могутньою Фрігією. Згідно з написами, війська Хартапи взяли царя Мідаса в полон. Столицею ж держави Хартапи було місто біля могили Тюркмен-Карахоюк.

Вчені були вражені, оскільки раніше ні про державу Хартапи, ні про стародавнє місто не було жодної згадки.

"Ми й гадки не мали про це королівство. В одну мить у нас з'явилася глибока нова інформація про Близький Схід залізного віку <...> Усередині цього кургану ми знайдемо палаци, пам'ятники, будинки. Ця стела дивовижна, неймовірно вдала знахідка", - говорить археолог Джеймс Осборн.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в ході розкопок в районі міста Сіді Габер єгипетські археологи виявили гігантський чорний саркофаг, для вилучення якого знадобилося залучити інженерний підрозділ армії Єгипту.