RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Замішаний в корупції і схемах: в ЗМІ розповіли про нового члена колегії з оцінки медреформи

Головний лікар Національного інституту раку (НІР) Андрій Безносенко, якого президент Володимир Зеленський включив в колегію фахівців, щоб вони проаналізували реформу медицини, звинувачується в корупції та здирництві у хворих.

Про це йдеться в розслідуванні Realist.online.

"Скандал навколо головлікаря НДР вибухнув, коли з'ясувалося, що Безносенко і його підлеглі замішані в корупції і проти них завели справи. Історія набула розголосу після того, як 16 серпня 2019 Управлінням захисту економіки в Києві була проведена спецоперація", - відзначає видання.

За повідомленням поліції, під час слідчо-оперативних заходів в Національному інституті раку правоохоронці задокументували факти вимагання та отримання лікарями неправомірної вигоди у громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також суб'єктів господарювання за перемогу на тендерах із закупівлі медикаментів для потреб Інституту раку. Безносенко має пряме відношення до злочинних схем, про що видно за даними Єдиного державного реєстру судових рішень. У постанові Голосіївського райсуду Києва від 20 серпня 2019 року підкреслено:

"Протягом 2018-2019 років службові особи Національного інституту раку, а саме: головний лікар ОСОБА1, заступник головного лікаря ОСОБА2, завідувач поліклінічного відділення інституту ОСОБА3, лікар-онколог ОСОБА4, старша медична сестра ОСОБА5 і медична сестра ОСОБА6 за змовою організували схему одержання неправомірної вигоди від хворих на онкологію пацієнтів шляхом вимагання грошових коштів за призначення і отримання медичних препаратів, які призначені для безкоштовного лікування".

ЗМІ так описували роль Безсоненка в схемі: "Лікар-онколог Шепіль за вказівкою Безносенка пропонував пацієнтам придбати препарати для проведення хіміотерапії, призначеної Безносенком, або його спільником, завідувачем поліклінічним відділенням Висоцьким, вартістю від 4000 до 70 тисяч гривень за сеанс. Як пояснювали пацієнтам медики, ліків в інституті немає, оскільки держава не виділяє коштів, але вони можуть "допомогти" їх отримати. Хоча насправді препарати, закуплені за держкошти на складі були", - зазначають журналісти.

За документами списувався бюджетний препарат як такий, що був введений хворому, а з самого хворого лікар брав гроші. Журналісти пишуть, що лікар Шепель відносив засоби заввідділу Висоцькому, а той передавав їх головному лікарю Безносенку, який забирав 50% собі, а залишок розподіляв між учасниками схеми. Суми досягали від 150 до 500 тисяч гривень в тиждень.

Крім того, за даними журналістів, Безносенко міг бути причетний до корупційних схем щодо закупівель ліків - за хабарі сприяти перемозі в тендерах із закупівлі ліків для потреб НІР компаніям "Дезамед", "Укрбіл", "Хімлаборреактив", "Людмила - Фарм". Схема описана не тільки в ЗМІ - подробиці можна знайти в постанові Голосіївського райсуду Києва від 01.08.2019, у якому підкреслюється, що Безносенко з заступником відповідали за закупівлю медпрепараратов для проведення хіміотерапії.

В результаті щомісяця в кишенях посадовців інституту раку осідало близько півмільйона гривень. В ході слідства було проведено обшуки в службових приміщеннях медустанови і проведена виїмка даних з банківських рахунків і мобільних телефонів лікарів-подільників. Після появи цих фактів Безносенко був відсторонений від посади. У листопаді 2019 року, крім правоохоронців, його вчинки стали предметом вивчення та профільним міністерством.