RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вперше за 120 років! Українців попередили про неприємний "сюрприз" з використанням води

В Україні через аномальну погоду можуть обмежити використання води.

Про це повідомляє Державне агентство водних ресурсів України в Facebook.

Причиною обмеження прав водокористувачів є аномальні осінь і зима 2019-2020 років. Для цього у Держводагентства є всі законодавчі підстави. У такій ситуації Україна опинилася вперше за 120 років.

"Так, стаття 45 Водного кодексу України говорить, що в разі настання маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування в тому числі скиди води через греблі ГЕС. В той же час акцентуємо увагу, що в разі прийняття таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців", - йдеться в повідомленні.

На сьогоднішній день на більшості річок України спостерігається низька водність. Відповідно в цьому році на українських річках весняна повінь буде відсутня. Крім того, маловоддя може привести до пересихання малих водотоків.

Український гідрометцентр буде щомісяця надавати інформацію Міжвідомчій комісії про настання маловоддя в основних річкових басейнах України. А в разі зміни обсягів стоку Дніпра або погіршення якості води в каскаді водосховищ, оперативна робоча група розглядатиме необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.

Як повідомляв "Апостроф", подача води в Крим може мати непередбачувані наслідки для екології півострова.