RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

​Закриття кордонів Україною і країнами ЄС: все, що потрібно знати мандрівникам і бізнесменам

Влада України прийняла рішення закрити кордон для всіх іноземців, в той же час інші країни також намагаються убезпечити своїх громадян у зв'язку із загрозою поширення коронавірусу.

Про це повідомляють на сайті Державної митної служби.

Польща призупиняє прикордонний рух на польсько-українському державному кордоні з 00:00 годин 15 березня 2020 року на таких пунктах пропуску:

  • Долгобичув - Угринів - автомобільний;
  • Зосін - Устилуг - автомобільний;
  • Хребенне - Рава-Руська - залізничний;
  • Медика - Шегині - автомобільно / піший;
  • Кросценко - Смільница - автомобільний;
  • Кросценко - Хирів - залізничний;
  • Будомєж - Грушів - автомобільний.

Хто має право в'їхати до Польщі на діючих пунктах пропуску?

  • громадяни Польщі;
  • іноземці, які є подружжям або дітьми громадян Польщі, або перебувають під постійною опікою громадян Польщі;
  • іноземці, які мають Карту Поляка;
  • Глави дипломатичних місій і члени дипломатичного і консульського персоналу місії, тобто особи, які мають дипломатичний ранг і члени їх сімей;
  • іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території Польщі;
  • іноземці, які мають право працювати на території Польщі, тобто іноземці, які мають право працювати на тих же умовах, що і громадяни Польщі, які мають дозвіл на роботу, дозвіл на сезонну роботу, декларацію про доручення виконання роботи іноземцю на території Польщі;
  • іноземці, які ведуть транспортний засіб для перевезення вантажів.

Алгоритм дій для бізнесу такий: їхати на великі пункти пропуску в межах однієї митниці, на яку оформлена митна декларація.

За сполученням з Польщею, Чехією та Болгарією:

Польща вводить тимчасову заборону на в'їзд для іноземців. Вона почне діяти в ніч з суботи на неділю, з 14 на 15 березня. Тоді ж призупинять міжнародні повітряні і залізничні сполучення.

Чехія закриває кордони країни на в'їзд і виїзд з півночі 16 березня.

"Починаючи з півночі 16 березня, буде встановлена повна заборона на поїздки з Чехії. Іноземцям, які проживають або перебувають в Чехії більше 90 днів, також не дозволяється подорожувати", - заявив міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек.

Болгарія до кінця тижня оголосить список країн, куди громадянам не дозволять їздити, а також список країн, яких громадян не пускатимуть в країну.

Коли Україна закриває кордон для громадян третіх країн?

16 березня з 00:01 Україна закриє кордон для іноземних громадян на 2 тижні. Що робити далі - вирішить РНБО в залежності від ситуації з поширенням коронавірусу Covid-19 у світі.

Іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, зможуть потрапити в країну.

З метою запобігання поширенню коронавірусу в ніч з 14 на 15 березня "Укрзалізниця" призупиняє пасажирське залізничне сполучення з Польщею.

Повернення громадян України

По поверненню з країн, де бушує коронавірус, українці будуть проходити процедуру обсервації (в разі виявлення симптомів вірусу). Через три доби закривається регулярне авіасполучення. Громадян України просять протягом цього часу повернутися додому. Всім, хто не встигатиме з об'єктивних причин це зробити, рекомендують звернутися в українські консульства. Таких співвітчизників будуть повертати додому окремими нерегулярними рейсами.

Вантажні перевезення в Україну

Встановлені обмеження не стосуються здійснення міжнародних вантажних перевезень. Здорова економіка, стабільні поставки сировини і критичного імпорту, виконання експортних контрактів допомагають забезпечувати виконання соціальних функцій як державним апаратом, так і свідомим бізнесом.

Екіпажі суден, автомобілів, літаків зможуть заходити на територію України, але будуть піддаватися медичному огляду.

Будуть під час карантину працювати всі великі пункти пропуску, в тому числі основні аеропорти, порти, наземні пункти пропуску. Обмеження торкнуться певних місцевих пунктів пропуску, піших переходів, малозавантажених залізничних переходів.

"Держмитслужба переслідувала інтереси бізнесу, подаючи в Кабмін перелік пунктів пропуску, продовження роботи яких є критично важливим для економіки країни. Бізнес не повинен постраждати", - йдеться в повідомленні.

Держмитслужба радить перевізникам вибирати для перетину кордону ті пункти пропуску, які є основними пунктами сполучення України з іншими державами. Разом з тим, доцільно відстежувати діяльність, яка здійснюється іншими країнами в запобіганні поширенню інфекції. Це допоможе виключити ситуації, коли вантаж успішно перетнув кордон України, але не зміг пройти митний контроль сусідньої країни, опинившись на нейтральній смузі на невизначений час.

Оформлення митних декларацій

Імпортери та експортери, як і раніше, зможуть пройти митний контроль на одному з ПП в межах однієї митниці, зазначеної в декларації. Наприклад, вантаж, який прямував на ПП "Шегині", зможе заїхати/виїхати через ПП "Краковець" Галицької митниці.

Митниця перевірятиме гуманітарні вантажі по прискореній процедурі, протягом одного дня.

Сполучення з країнами-сусідами

Словаччина з 13 березня 8:00 обмежила для іноземців в'їзд в країну. Авіа, автобусне і пасажирське залізничне сполучення припинено. Міжнародні вантажні перевезення не припиняються, однак водії транспортних засобів повинні бути обладнані захисними засобами. Аеропорти будуть відкриті тільки для вантажних рейсів.

Молдова зупиняє авіасполучення з усією Європою, починаючи з неділі, 15 березня, з 00:00.

Вантажні перевезення в країнах Європи

  • Кордон Італія - Словенія: Словенія обмежила транзит вантажних транспортних засобів з Італії в Словенію. Рух дозволено лише в разі, якщо кінцевим пунктом призначення є Словенія або якщо вантажівки завантажені поштовими відправленнями, медичним обладнанням або фармацевтичною продукцією та гуманітарною допомогою. Італія планує закрити кордони також з Словенії до Італії.
  • Кордон Хорватія - Словенія: Кордон закритий для руху важких транспортних засобів і автомобілів з Італії в Хорватію.
  • Кордон Угорщина - Словенія: Кордон закритий для всього руху з Італії в Угорщину.
  • Кордон Австрія - Словенія: На даний момент немає ніяких обмежень.

Як повідомляв "Апостроф", після одужання від коронавируса можуть бути важкі ускладнення.