RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шокуючі цифри в Італії і ускладнення хвороби: коронавірус вбиває Європу

Після одужання від коронавірусу можуть бути важкі ускладнення

Після одужання від коронавірусу можуть бути важкі ускладнення Фото: Уніан

Смертельний коронавірус з Китаю змушує країни, в тому числі Україну, вдаватися до крайніх заходів через стрімке поширення і зростання рівня смертності. Президент Володимир Зеленський записав екстрене звернення до українців. Медики поширюють пам'ятки про те, як захиститися від коронавірусу вдома, на роботі і в дорозі. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент про розвиток хвороби в різних країнах.

Станом на ранок 14 березня в світі заражено 145 369 чоловік. За добу цифра зросла більш ніж на 9 тисяч осіб. Від хвороби за добу померли 453 заражених. З початку поширення вірусу всього померло 5 429 осіб. Вилікувати вдалося 71 694 хворих (+1 336 за останню добу). Свіжі дані можна подивитися на онлайн-карті.

Що відбувається після лікування

Пацієнти, що вилікувалися від нового типу коронавірусу, можуть страждати від погіршення функції легень і задухи при швидкій ходьбі, повідомили в управлінні лікарняних установ Гонконгу. Висновок заснований на дослідженні стану групи з 12 видужалих пацієнтів. Як повідомив глава центру інфекційних захворювань лікарні Принцеси Маргарет Оуен Цзен, двоє або троє з них вже не здатні робити те, що могли робити раніше: "Вони задихаються при швидкій ходьбі. У деяких пацієнтів може спостерігатися зниження функції легень на 20-30% (після одужання)".

Радомишль

Через смертельний випадок місто вирішили повністю ізолювати. Голова райдержадміністрації Віктор Пулковський рекомендував всім місцевим жителям і гостям району обмежити пересування по місту і селищам, уникати місць перебування великої кількості людей і контактів з людьми, у яких є симптоми захворювання. З шостої ранку 14 березня скасовано рух всіх рейсових автобусів по всьому району і в напрямках Києва та Житомира.

Місцева влада поки не знає, як поховати 71-річну жінку, яка померла від коронавірусу.Влада не погодила процедуру подальшого поводження з тілом. В області чекають кінцевих інструкцій від керівництв сфер охорони здоров'я. Так, голова житомирської обласної державної адміністрації розповів, що дезінфікуються всі місця, де була хвора жінка (церква, автовокзал).

Родичі і люди, з якими вона контактувала, знаходяться під контролем. Тепер треба вирішити, як поховати жінку, як утилізувати її речі. Є алгоритм, але повинні його узгодити з головним санітарним лікарем. В області чекають подальших розпоряджень.

Після першого випадку смерті ще п'ять осіб звернулися до медиків зі скаргами на високу температуру і нежить - вони раніше контактували з хворою COVID-19. Три людини зараз на самоізоляції, з приводу ще двох приймаються рішення. Всі вони відвідували 8 березня церкву, де в той день була і хвора жінка.

Чернівці

Стан чоловіка, у якого напередодні підтвердили COVID-19, стабільний. Його дружина, яка є носієм вірусу, зараз на обсервації - у неї немає симптомів інфекційного захворювання. Контактних осіб встановили, вони також під наглядом лікарів.

Глава ОДА Сергій Осачук оголосив про введення з 14 березня режиму надзвичайної ситуації в області через два підтверджених випадки коронавірусу.

Пізно ввечері 13 березня в області госпіталізували з підвищеною температурою тіла матір і двох дітей. Всі вони контактували з людиною, яка повернулася з Італії і була госпіталізована з підозрою на коронавірус. Також в обласну клінічну лікарню звернувся чоловік з підозрою на пневмонію. Як з'ясувалося - 29 лютого він повернувся з Італії. Зараз йому надають необхідну медичну допомогу.

Італія

За добу кількість хворих збільшилася на 5198. Померло 250 людей, вилікувалися 394. У країні інфіковано 8% медпрацівників.

Іспанія

13 березня влада ввела надзвичайний режим, який триватиме два тижні. Прем'єр-міністр Педро Санчес підкреслив, що Іспанія задіє військових для стримування поширення вірусу.

+2000 заражених за останню добу. Всього 5232. Розпочався неконтрольований процес. Глава уряду Каталонії оголосив про ізоляцію цієї автономної спільноти через коронавірус і просить прем'єра Іспанії сприяти припиненню повітряного і морського сполучення.

Ситуація в інших країнах

Білорусь

За офіційними даними в країні 27 заражених. Україна закриває кордон з Білоруссю, посольство припиняє консульський прийом.

Польща закриває кордони і скасовує всі міжнародні рейси на 10 днів. В'їзд можливий тільки полякам, але з обов'язковим карантином в 14 днів. З 15 березня закриваються кафе, бари, ресторани і клуби (можуть працювати тільки доставкою додому), а також буде обмежено роботу торгових центрів. Громадський транспорт, банки та приватні компанії, супермаркети і аптеки продовжують роботу.

На даний момент в Польщі 81 заражений, 2 випадки смерті. Найбільше зростання за сьогодні в Любліні. Євросоюз виділяє країні 37,5 мільярдів євро на боротьбу з хворобою.

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов рекомендував захищатися від коронавірусу народним засобом - димом священної рослини гармали. За його словами, дим рослини не дає вірусу проникнути в організм.

Міністерство оборони США з 16 березня до 11 травня вводить обмеження на поїздки всередині країни. Нові правила стосуються американських військовослужбовців, цивільних осіб міноборони і членів їх сімей. Забороняються всі внутрішні пересування зазначених осіб. Винятки можливі для невідкладних поїздок, необхідних з метою виконання місії або з гуманітарних причин. В країні оголошено надзвичайну ситуацію.

У Нью-Йорку понад 50 постійних представництв країн при Організації Об'єднаних Націй (ООН) перевели співробітників на віддалену роботу.

Хвороба атакує Африку. Перший підтверджений випадок зараження був зафіксований лише 14 лютого в Єгипті. Перша смерть зафіксована 8 березня: помер 60-річний турист з ФРН, який був в Хургаді. Всього в Єгипті померло 2 людини. Інфіковані коронавірусом виявлені в 14 країнах Африки: всього 164 випадки, з них шість із летальним результатом.

Президент Венесуели заборонив користуватися громадським транспортом без маски: "Жоден пасажир не буде допущений ні в метро, ні в поїзд, якщо у нього не буде медичної маски. У всіх має бути маска".

Влада Саудівської Аравії прийняла рішення припинити всі міжнародні рейси на два тижні у зв'язку з поширенням коронавірусу.

У Швейцарії за добу нарахували 487 нових хворих і 7 смертей.

Данія вирішила закрити кордони і не пускати іноземців, щоб перешкодити поширенню коронавірусу: "Ми бачимо, як ситуація в Італії стала катастрофічною. Все, що ми робимо, спрямоване на те, щоб ми впоралися з цією ситуацією по-іншому".

Туреччина закриває всі прикордонні пункти пропуску для пасажирів з Німеччини, Іспанії, Франції, Австрії, Норвегії, Данії, Швеції, Бельгії та Нідерландів.

У Росії коронавірус виявили у двох пацієнтів в Кемерово. На даний момент в країні 47 заражених. РФ з 16 березня обмежує авіасполучення з країнами Євросоюзу за винятком регулярних рейсів в столиці і чартерів. Прем'єр-міністр РФ затвердив комплекс заходів, згідно з якими передбачається закриття сухопутних ділянок кордону з Польщею і Норвегією.

Влада Великобританії планує вжити заходів по боротьбі з коронавірусом, які, зокрема, дозволять поліції затримувати громадян з підозрою на цю інфекцію.

У Франції закликали не відправляти дітей до шкіл, якщо ті напередодні повернулися з поїздки в Італію.

В Ірані оголошено канікули практично у всіх провінціях - від дитсадків і шкіл до вишів.

У Південній Кореї навчання у всіх школах і дошкільних установах відкладено до 23 березня.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним