RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Може бути дуже важко і страшно: на Заході озвучили три сценарії пандемії коронавірусу

Imperial College London опубліковав звіт, в якому прорахували різні моделі розповсюдження коронавірусу та змоделювали три сценарії для США.

Про це написав у Facebook керівник ДП "Прозоро.Продажі" Олексій Соболев. Він звернув увагу на інтерпретацію результатів істориком Джеремі Янгом у Twitter та переклав його дописи українською.

Команда Імперського коледжу на основі рівня зараження та смертності з Китаю/Кореї/Італії провела моделювання трьох сценаріїв для США:

  • що станеться, якщо США абсолютно нічого не зроблять;
  • якщо будуть обмежувати лише найбільш ризиковані групи;
  • якщо буде найжорсткіший карантин.

Кожен з цих варіантів детально пояснили.

Що станеться, якщо США абсолютно нічого не зроблять.

В першому варіанті ось що б сталося: 80% американців отримали б хворобу. 0,9% з них загине. Померли би від 4 до 8 відсотків усіх американців старше 70 років. 2,2 мільйона американців загинули б від самого вірусу.

Але далі гірше. Людям з тяжким перебігом COVID-19 потрібно ставити апарати для вентиляції легень. 50% з тих хто отримає подібну допомогу одужують. Але в умовах тотальної епідемії потреба у вентиляторах буде в 30 разів більша, ніж їх є у США. Тому в моделі майже 100% цих пацієнтів помруть.

Тож фактична кількість загиблих від вірусу була б ближчою до 4 мільйонів американців - це прибзино за 3 місяці. Виходить 8-15% усіх американців старше 70 років загинуть. Це 4 мільйони людей? Це більше американців, ніж загинуло одразу від чого-небудь, коли-небудь. Це населення Лос-Анджелеса. Це в 4 рази більше числа американців, які загинули в Громадянській війні ... разом з обох сторін. Це на дві третини більше людей, ніж загинуло в Голокості.

Американці становлять 4,4% світового населення. Якщо ми екстраполюємо ці цифри на весь світ, це дає нам 90 мільйонів смертей в усьому світі від COVID-19 за 3-6 місяців. У 1,5 рази більше людей, ніж загинуло за всю Другу світову війну.

Якщо будуть обмежувати лише найбільш ризиковані групи.

Зараз, звичайно, країни не стоять осторонь і нічого не роблять. Тож команда Імперського коледжу знову провела моделювання на цей раз припускаючи стратегію "пом'якшення": всі симптоматичні випадки в США ізольовано. Сім'ї інфікованих перебувають на карантині. Усі американці за 70 на суворому карантині.

Це таки згладжує криву - але майже майже недостатньо. Смертність від хвороби скорочується вдвічі, але вона все одно вбиває 1,1 мільйона американців. Пікова потреба у апаратах для вентиляції падає на дві третини, але вона все ж перевищує кількість апаратів для вентиляції у США у 8 разів. Це залишає фактичну кількість загиблих у США приблизно 2 мільйони загиблих. Населення Х'юстона. Дві громадянські війни. Третина Голокосту. В усьому світі помирає 45 мільйонів людей: 7,5 Голокостів, 3/4 Другої світової війни. Ось що відбувається, якщо ми покладаємось на пом’якшення та здоровий глузд.

Якщо буде найжорсткіший карантин.

Нарешті, команда Імперського коледжу знову провела моделювання, прийнявши стратегію «придушення»: ізолювати симптоматичні випадки, карантин для членів їхніх сімей, соціальне відставання для всього населення, заборонены всі громадські збори / більшість робочих місць, школи та університети. Така стратегія працює! Коефіцієнт смертності в США досягає максимуму за 3 тижні від сьогодні у кількох тисячах смертей, потім знижується. Ми не перевищуємо кількість доступних апаратів для вентиляції. Мільйонні втрати зникають.

Але є одне але: якщо ми послабимо карантин до введення вакцини для всього населення, то COVID-19 повертається назад і вбиває мільйони американців за кілька місяців, те саме, що і раніше.

Після закінчення першого періоду карантину в липні, ми могли, ймовірно, зменшити обмеження на місяць, але потім потрібно буде ще два місяці карантину, і так далі.

Але ми просто не можемо просто дозволити вірусу поширюватися на всю популяцію так, як це роблять інші віруси, тому що він занадто смертельний. Якщо багато людей, яких ми знаємо, отримують COVID-19, це означає, що мільйони американців гинуть. Цього просто не можна дозволити.

Детальніше про розповсюдження коронавірусу читайте в матеріалі "Апострофа" - Хворіти будемо хвилями: коли людство зможе приборкати коронавірус.