RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обвал економіки, мільйони померлих і кінець Трампа: з чим залишиться світ після пандемії коронавируса

COVID-19 може захворіти людина будь-якої вікової категорії

COVID-19 може захворіти людина будь-якої вікової категорії Фото: Getty Images

Обвал економіки Італії, повторення китайського сценарію в Європі, програш на виборах президента США Дональда Трампа і нова можлива картина світу – це лише невеликий перелік питань, з якими може стикнутися світова спільнота через пандемію Covid-19.

"Апостроф" зібрав думки політиків і взяв коментарі у визнаних експертів, аби розібратися у ситуації.

Паніка чи обережність на найвищому рівні

Пандемія Covid-19 є людською трагедією і світовою кризою охорони здоров'я, заявили країни - члени "Великої сімки". Аби протистояти захворюванню, США, Німеччина, Канада, Франція, Італія, Японія та Великобританія домовилися обмінюватися науковою інформацією щодо хвороби в онлайн-режимі.

Саудівська Аравія оголосила про намір скликати засідання "Великої двадцятки". Однак лідери країн із найбільшою економікою нікуди не поїдуть – зустріч відбудеться в режимі онлайн. Цікаво, що ініціювала збір G20 Іспанія – країна, яка не входить в цей "елітарний клуб", але потерпає від одного з найбільших спалахів епідемії. Прем'єр Іспанії Педро Санчес зателефонував із відповідною пропозицією наслідному принцу Мухаммеду бен Салману. Інтернет-конференція відбудеться наступного тижня.

На COVID-19 уже захворіли дружина прем'єра Канади Софі Грегуар-Трюдо, високопоставлені чиновники Ірану, лідер правлячої в Італії Демократичної партії Нікола Дзингаретті, міністр культури Франції Франк Рістер, президент уряду Каталонії Кім Торра та багато інших політиків різних рівнів.

Світові лідери придумують різні хитрощі, щоб уберегтися від хвороби. Наприклад, при зустрічі з європейськими партнерами президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган замість рукопотискання прикладав руку до серця, прем'єр Нідерландів Марк Рютте порадив вітатися ліктями чи ногами.

Коронавірус дістався всіх країн Європи – останньою "пала" Чорногорія, і навіть Гренландії – перший інфікований проживає у столиці Нуук. І поки ціни на фондових ринках пробивають чергове дно рівня 1987 року (16 березня індекс Доу-Джонса втратив 12,9%, а Nasdaq - 12,3%), Росія "під шумок" намагається домогтися зняття санкцій - такі сподівання озвучив глава комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ КостянтинКосачов.

Коронавірус скасовує великі свята і фестивалі. Так, зокрема, не відбулися паради до Дня святого Патріка у ірландських Дубліні і Корку 17 березня. Ну, а тим часом у Нідерландах люди стоять у чергах за марихуаною.

Європа може повторити долю Італії та Китаю

Епіцентром епідемії COVID-19 у Європі лишається Італія – там запровадили жорсткі карантинні заходи і штрафи. 16 березня Євросоюз припинив рух людей через зовнішні кордони на 30 днів.

Карантин в аеропорту МіланаФото: Getty images

"Країні потрібна відповідальність кожного з нас, відповідальність 60 мільйонів італійців, які щодня приносять маленькі і великі жертви", - заявив прем'єр країни Джузеппе Конте, назвавши епідемію на Апеннінському півострові "найтемнішим часом для країни".

Коронавірус матиме критичні наслідки для Італії, вважає відомий європейський фінансист інвестиційної компанії Jefferies Марчел Александрович.

"ВВП Італії лише на 5% більший, ніж був у 2000 році, в той час як у Франції він зріс на 29%. Безробіття і зовнішній борг в Італії теж високий, порівняно з іншими європейськими країнами, а рівень урядових інвестицій набагато нижчий. Занепокоєння викликає те, що коли раптова криза, спричинена коронавірусом, закінчиться, будуть ще залишкові явища – зокрема, зменшиться наплив туристів, в результаті чого бізнес втратить величезну частину своїх доходів", - написав Александрович у колонці для Guardian.

Італійський професор біомедичної інженерії Університету Бергамо Андреа Ремуцці у коментарі "Апострофу" зазначив, що очікує в інших країнах Європи найближчим часом такий же потужний спалах вірусу, як і в Італії.

Він нещодавно опублікував наукову роботу на сайті The Lancet, в якій стверджував, що швидкість поширення інфекції на Апеннінському півострові така ж сама, як і в Китаї. Тут варто зазначити, що китайські науковці уже заявили, що європейські колеги повторюють їх помилки, зокрема, не турбуються про власну безпеку.

"В Італії є 5200 місць у відділеннях інтенсивної терапії. 50% із них можна віддати під хворих на коронавірус", - писав науковець (на 18 березня кількість захворілих сягає понад 31 тисячу, кількість померлих перевищила 2,5 тисячі людей).

У Швейцарії прогнозам Ремуцці були б не раді – місцевий уряд заявив 17 березня, що якщо темпи поширення коронавірусу збережуться, місцева система охорони здоров'я опиниться у стані колапсу. А вона, до слова, найдорожча в Європі і одна з найкращих.

Сім країн шенгенської зони заявили, що збираються поновити контроль на своїх кордонах - Австрія, Угорщина, Чеська Республіка, Данія, Польща, Литва і Німеччина і Швейцарія.

"Ми не можемо панікувати, але ми також не можемо піддавати ризику наших громадян. Ми завжди можемо об'єднатися у важкі моменти. Допомагати один одному. Ми показали це багато разів", - сказав польський президент Анджей Дуда у зверненні до нації.

Треба перехворіти й набути імунітет

Тим не менш, деякі країни відмовилися закривати кордони, сподіваючись, що у нації виробиться імунітет. Таке рішення прийняв, зокрема, прем'єр Британії Борис Джонсон, попередивши, що треба готуватися до втрат. Від карантину відмовилися також Нідерланди та Швеція.

Борис ДжонсонФото: Getty images

Водночас експерти наголошують, що на COVID-19 може захворіти людина будь-якої вікової категорії. Проте країни з більш "молодим" населенням демонструють меншу смертність. Це доводить американський лікар-інфекціоніст Кент Сепковіц, який для порівняння наводить дві країни – Італію та Південну Корею. В Італії люди віком 60 років і старше становлять майже 29% від загальної кількості жителів, а у Південній Кореї - лише 19%. Водночас у Південній Кореї найбільша група хворих - це люди, яким виповнилося 20-30 років. Їх 30% від загальної кількості, але смертність там невисока. Натомість, 900 із 1000 померлих італійців були старші за 70 років.

Президент німецького Інституту Роберта Коха Лотар Вілер заявив, що епідемія коронавірусу може тривати ще два роки. Під час неї до 70% населення перехворіють на COVID-19 і отримають імунітет. У самій Німеччині, на думку Вілера, протягом 2-3 місяців на коронавірус захворіють близько 10 мільйонів людей.

Американські оптимісти vs коронавірус

Головним американським оптимістом є голова Білого дому Дональд Трамп.

"Це не фінансова криза. Це лише тимчасові труднощі, які ми подолаємо разом -США і світ", - сказав Трамп, не забуваючи щедро посипати себе компліментами і розхвалювати, підкресливши, як економіка країни виросла за його правління.

Лідер Америки заявив, що країна може побороти коронавірус уже до липня-серпня цього року. Для цього потрібна дрібниця – зменшити смертність серед хворих.

Як це зробити – незрозуміло, адже, судячи з постів американців у соцмережах, ситуація там з діагностикою і лікуванням не набагато краща, ніж в Україні.

Студенти, медики та викладачі одного з найбільших і найпотужніших американських вишів - Університету Каліфорнії у Берклі - можуть опинитися у критичній ситуації через нестачу елементарного обладнання. Про це розповів "Апострофу" співробітник цього університету, професор математики і природничих наук Філіп Старк.

"Ситуація тут з лікарнями дуже погана. Моя дівчина працює лікарем у COVID-центрі у лікарні головного університету. Медперсонал не має масок потрібного зразка, немає наборів для діагностики коронавірусу. У лікарні немає рентген-апарату для легень. Немає добре прописаних протоколів щодо зміни рукавичок і прибирання кімнат. Немає достатньо приладів для штучного дихання. Схоже, тут все буде дуже погано навіть для медиків", - сказав професор.

Американський Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) заявив, що інфікованими можуть бути 160-214 мільйонів американців. Потраплять в лікарні 2,4-21 мільйон і 200 тисяч-1,7 мільйона - помруть.

Але керівник американського Інституту алергології та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі з прогнозами американської санепідслужби не згоден. Він заявив, що хоча найгірший сценарій і можливий, але малоймовірно, якщо просто зараз розробити докладний план заходів і дотримуватися його. Проблема, щоправда, в тому, що такого ефективного плану у найбільшої демократії світу досі немає.

Нью-Йорк, СШАФото: Getty images

Падіння американської економіки розчавить Трампа

Експерти попереджають також про небезпечний вплив коронавірусу на американську економіку. Одна із причин - падіння ставки федеральних фондів – відсотку, за яким американські банки та кредитні установи позичають надлишкові гроші іншим банкам.

"Існують справді великі ризики, що сім’ї втратять свої прибутки, а підприємства зазнають збитків у результаті зменшення економічного зростання через коронавірус", - вважає американська експертка Корі Гейл, CEO у CultureBanx.

Голова Білого дому Дональд Трамп відмовляється брати відповідальність за поширення Covid-19 у США. Але це спричинить невдоволення у суспільстві, і якщо хвороба обвалить економіку країни, то упаде й електоральний рейтинг президента, заявив "Апострофу" науковий співробітник кафедри політології університету Дейтона (штата Огайо) і дописувач провідних американських видань Крістофер Дівайн.

"Але важко собі уявити, що коронавірус не матиме надзвичайного негативного ефекту на американську економіку. Це може підірвати довіру до Дональда Трампа загалом і в плані економіки, зокрема. Шанси Трампа переобратися обіцяють бути кволенькими, якщо через коронавірус упадуть його імідж і економіка", - вважає Дівайн. Він пригадує улюблену приказку іншого голови Білого дому Гаррі Трумена – "фішка далі не іде", фразу гравців у покер, що в переносному сенсі означає неможливість передати відповідальність за свої рішення.

Covid-19 - на варті довкілля

Парадоксально, але руйнівний вплив вуханського коронавірусу на економіку може мати позитивний вплив на здоров'я людей і довкілля. Оскільки через карантини і шат-даун масово закриваються найбільші підприємства-забруднювачі середовища, здоров'я людей може навіть покращати. Таку думку висловив у своєму матеріалі для Forbes викладач журналістики із Чиказького університету й експерт в питаннях екології й зеленої енергетики Джефф Макмен.

48 тисяч - у Франції, 100 тисяч - у США і понад один мільйон - у Китаї помирають щороку через те, що дихають забрудненим повітрям. А загалом ВООЗ порахувала, що за рік від екології помирають 7 мільйонів людей, зазначає Макмен. Зменшення викидів у Китаї під час карантину врятувало життя 77 тисячам осіб, вважає він.

"Як не дивно, мені здається, що кількість смертей від коронавірусу в підсумку може виявитися меншим злом, якщо врахувати, до скількох смертельних випадків потенційно може призвести забруднення атмосфери", - сказав під час дебатів на французькому "24 каналі" Франсуа Жемін, директор Hugo Observatory, який вивчає взаємодію між змінами навколишнього середовища, міграцією людей та політикою.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням