RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чи потрібно носити маску і як себе вести в громадських місцях: поради від досвідченого вірусолога

У період пандемії коронавірусу слід носити захисну маску в громадських місцях, щоб захистити себе та інших при спілкуванні, а також важливо позбутися звички чіпати обличчя руками.

Про це заявила чеський молекулярний генетик і вірусолог, керівниця приватної лабораторії Tilia Laboratories в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Маски носити, безсумнівно, потрібно хоча б з турботи про інших. Коли ми говоримо, з нас вилітають крихітні крапельки, і якщо ми заражені, то кожна крапля покрита безліччю вірусів. Якщо я в масці, то вона затримає найбільші з цих крапельок. При особистому контакті маска необхідна, щоб людина випадково чи не заразила тих, з ким спілкується. Що стосується респіраторів, то вони повинні бути у тих, хто перебуває на першій лінії небезпеки: лікарі, пожежники, поліцейські, люди, які працюють в магазинах. Звичайні люди не повинні виходити на вулицю без маски, щоб не наражати на ризик інших", - заявила вона.

За її словами в якості засобів захисту підходять також хустки і шарфи, але вони не мають високої ефективності. Також вірусолог зазначила, що чіпати руками поручні або інші поверхні в громадських місцях можна, але після цього слід обробляти і мити руки і не торкатися обличчя руками на вулиці.

"Чіпати обличчя - поширена шкідлива звичка. Потрібно подумки прив'язати руки до тіла і не доторкатися до обличчя, тому що рот, ніс і очі - ворота для вірусу. Деякі радять виділити одну руку, щоб чіпати речі на вулиці або магазині, і іншу, щоб чесати, де свербить. Якщо дуже хочеться щось почухати, почухайте рукавом. Потрібно зібратися і мінімізувати обмацування руками себе та інших. Принаймні, поки ви їх не помиєте", - зазначила фахівець .

Як повідомляв "Апостроф", раніше головний санітарний лікар України закликав українців носити маски на обличчях у громадських місцях, щоб не піддавати ризику зараження коронавірусом інших.