RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Благовіщення-2020: коли буде, історія, традиції і заборони дня

Православні християни в Україні готуються відзначити одне з найважливіших церковних свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Його дата пов'язана з Різдвом, тому, за прийнятим в українських церквах юліанським календарем, його відзначають 7 квітня, а ті конфесії, які дотримуються григоріанського календаря - 25 березня.

В цей день в церквах згадують благу звістку, яку Діві Марії приніс архангел Гавриїл. Божий посланник повідомив, що дівчина народить рятівника світу (Месію), і Марія прийняла таку долю.

Заборони і традиції дня

Побутових заборон під час свята немає. Однак, віруючим радять відгородити себе в цей день від суєти, приділити час молитві, службі в храмі і духовним думкам. Добре зайнятися благодійністю, робити добрі справи.

Вимоги Великого посту, який триває до Великодня, в цей день дещо м'якші - віруючі можуть додати в меню рибу. Від гучних забав і алкоголю варто утриматися. У церкві на свято святять проскури (ритуальний хліб) і вино, проте в цьому році можуть бути зміни через карантин.

За народними традиціями, в цей день не прийнято працювати, існує повір'я, що на Благовіщення навіть пташка гнізда не в'є. У це свято не надягали новий одяг, намагалися не сваритися. Раніше було прийнято випускати в небо білих голубів.

Прикмети

У цей день спостерігали за погодою: яка погода на Благовіщення, така буде і на Великдень. Крім того, хороша погода обіцяла багатий урожай.

У деяких регіонах України дівчата раніше шукали проліски на це свято. Знайдена квітка обіцяла в цьому році заміжжя.

Докладніше про Великий піст читайте в матеріалі "Апострофа": Великий піст: календар харчування по днях.