RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Чи призведе карантин до третього Майдану: економіст дала чітке пояснення

Масове повернення заробітчан і затяжна економічна криза через карантин навряд чи обернуться масштабними протестами.

Таку думку висловила в інтерв'ю "Апострофу" головний демограф України, доктор економічних наук Елла Лібанова.

Хоча останнє опитування "Рейтингу" показало, що 10% громадян вже зараз готові вийти на вулиці, співрозмовник видання вважає, що в умовах карантину масштабні протести складно собі уявити.

"Я не зовсім розумію як можна вийти на протести в умовах самоізоляції. Хоча мені прислали фото протестів в Ізраїлі, коли люди стоять на відстані півтора метра один від одного", - зауважила вона.

Крім того, за словами експерта, повернулися в Україну далеко не всі заробітчани, до того ж багато з них, швидше за все, отримають можливість повернутися на заробітки за кордон.

"Поляки на час карантину спростили отримання карти побуту для іноземців, навіть безкоштовно будуть це робити. А португальці фактично прирівняли в правах мігрантів до своїх громадян в плані допомоги під час карантину ... Я абсолютно переконана, що пізніше ринки західних країн відкриються для нашої робочої сили, тому що там складна демографічна ситуація і без української робочої сили їм сьогодні важко", - підкреслила експерт.

Для того, щоб утримати українців від виїзду за кордон, за розрахунками фахівців, зарплата в Україні повинна складати приблизно 70-75% від того заробітку, на який вони розраховують за кордоном. А якщо зарплата буде в рази менша від тієї, яку вони отримають за кордоном, то вони будуть їхати.

"Для протестів треба щоб щось підштовхнуло. І перший, і другий Майдани були пов'язані з істотним поштовхом. Якщо станеться зараз такий поштовх, то може бути, але я хочу звернути увагу, що ні перший, ні другий Майдан жодна соціологія не віщувала. Говорити можна одне, а на практиці може статися інше", - резюмувала Елла Лібанова

Як повідомляв "Апостроф", в четвер, 23 квітня, близько двох сотень українців вилетіли чартерним рейсом авіакомпанії МАУ з київського аеропорту Бориспіль в Гельсінкі (Фінляндія), щоб брати участь в сезонних сільськогосподарських роботах.

Детальніше про наслідки карантину для України читайте в матеріалі "Апострофа" - Через карантин можливе зростання розлучень і народжуваності - Елла Лібанова.